Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Poale-n brâu – Brânzoaice de casă moi și pufoase (cu umplutură delicioasă și aromată)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 450 g făină
- 19 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie uscată
- 4 g sare
- 55 g zahăr
- 65 g unt
- 2 gălbenușuri
- 1 lingură smântână
- 1 fiolă esență de vanilie
- 170 ml lapte
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 250 g brânză de vaci
- 35 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 1 gălbenuș
- 1 lingură smântână
- Stafide după gust – opțional
- Coaja rasă de la 1 lămâie
Alte ingrediente necesare:
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, împreună cu zahărul. Lăsăm amestecul deoparte, la loc cald, până drojdia se activează. Cernem făina într-un bol, adăugăm și celelalte ingrediente necesare, cu tot cu amestecul de drojdie dar fără unt. Începem să frământăm aluatul și când începe să devină omogen, încorporăm și untul. Frământăm până obținem un aluat omogen și neted.
Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, timp de 30 de minute. După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Îl întindem cu mâna în formă dreptunghiulară, îl acoperim și îl lăsăm deoparte timp de 10 minute.
Pentru umplutură, mixăm foarte bine toate ingredientele necesare.
Ulterior, întindem aluatul într-un dreptunghi mai mare și tăiem în 9 pătrățele. Ungem cu un pic de apă, punem umplutura la mijloc și formăm brânzoaicele: tragem cele 4 margini în sus, spre mijloc și le lipim bine.
Transferăm brânzoaicele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le ungem cu ou bătut și le lăsăm la dospit pentru 25-40 de minute. Chiar înainte de coacere, le ungem din nou cu ou bătut.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 18-22 de minute. După coacere, le lăsăm să se răcorească un pic după care le putem pudra cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!