Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Gogoși cu gem (făcute în tavă, la cuptor) – Se prepară din 600g făină, 90g unt, 260 ml lapte, 1 ou, 2 gălbenușuri, 75g zahăr și…
Ingrediente necesare:
- 600 g făină
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie uscată
- 6 g sare
- 75 g zahăr
- 90 g unt
- 2 gălbenușuri
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 260 ml lapte
- 1 ou pentru uns
- Gem
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia în 100 ml de lapte cald, adăugând și zahărul. Lăsăm amestecul deoparte până drojdia se activează. Cernem făina într-un bol și adăugăm și restul ingredientelor necesare, cu tot cu amestecul de drojdie. Untul îl adăugăm doar atunci când aluatul începe să se omogenizeze. Frământăm un aluat omogen și moale.
Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, timp de 35 de minute. După dospire, împărțim aluatul în 12 bucăți a câte 90 de grame. Formăm biluțe pe care le lăsăm deoparte, acoperite, timp de 15 minute.
Ulterior, întindem cu mâna fiecare bucată de aluat, în formă dreptunghiulară. Punem gem la mijloc, rulăm și transferăm gogoșile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungem cu ou bătut și le lăsăm la dospit în tavă timp de 30-50 minute.
Le ungem din nou cu ou bătut și le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 20-25 minute. După coacere, le lăsăm să se răcorească un pic după care le putem pudra cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!