La Cafea
vineri, iunie 13, 2025
La Cafea
No Result
View All Result

Cozonac Babka cu mac – Cozonac de casă însiropat (bogat în umplutură cu mac) – Rețetă cu imagini, pas cu pas

Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Cozonac Babka cu mac – Cozonac de casă însiropat (bogat în umplutură cu mac)

Ingrediente necesare pentru aluatul simplu:

  • 400 g făină
  • 18 g drojdie proaspătă sau 5 g drojdie uscată
  • 4 g sare
  • 55 g zahăr
  • 55 g unt
  • 1 ou
  • 1 fiolă esență de lămâie
  • 150-160 ml lapte

Ingrediente necesare pentru aluatul cu cacao:

  • Jumătate din aluatul simplu
  • 4 lingurițe pudră de cacao
  • 1 linguriță zahăr
  • 1-2 linguri lapte

Ingrediente necesare pentru umplutură:

  • 100 g mac
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 100 g zahăr
  • 150 ml lapte
  • Stafide după gust – opțional
  • Zeamă de lămâie după gust
  • Coaja rasă de la 1 lămâie

Ingrediente necesare pentru sirop:

  • 33 g zahăr
  • 25 ml apă

Mod de preparare:

Pentru aluat, dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, împreună cu zahărul. Lăsăm amestecul deoparte, la loc cald, până drojdia se activează. Cernem făina într-un bol, adăugăm restul ingredientelor, cu tot cu amestecul de drojdie dar fără unt. Frământăm aluatul și când începe să se omogenizeze încorporăm și untul. Frământăm până obținem un aluat omogen și neted.

Împărțim aluatul astfel obținut în două părți. Punem o bucată într-un bol, acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm la dospit timp de 30 de minute. Punem cealaltă bucată într-un alt bol, adăugăm pudra de cacao, zahărul și treptat laptele și frământăm până la omogenizare. Acoperim și lăsăm la dospit.

Pentru umplutură, punem laptele la fiert. Când dă în clocot, adăugăm restul ingredientelor și amestecăm foarte bine, până la omogenizare. Luăm de pe foc și lăsăm umplutura să se răcească.

După dospire, întindem cele două tipuri de aluat în 2 dreptunghiuri. Suprapunem, apăsăm bine cu mâna după care întindem într-un dreptunghi. Întindem umplutura de mac deasupra, lăsând o margine liberă, așa cum se vede în imaginea de mai jos.

Rulăm după care tăiem în două, pe lungime. Împletim și transferăm cozonacul într-o tavă unsă cu unt.

Acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm cozonacul la dospit pentru 40-45 minute. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 43-48 minute.

Între timp, pregătim siropul: punem apa și zahărul pe foc mediu și încălzim amestecul până zahărul se dizolvă complet. Imediat ce scoatem cozonacul de la cuptor, îl și ungem cu siropul pregătit. După ce se răcește, scoatem cozonacul din tavă.

Savurați cu poftă! Poftă bună!

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Noutăți

Gogoșele cu iaurt și mere – Fără drojdie, rapide și aromate

Noutăți

Prăjitură pufoasă cu mere și lămâie – Simplă și aromată

Noutăți

Desert de ciocolată turnat în sticlă – Cu gelatină și frișcă

Noutăți

Prăjitură cu alune, cremă de ciocolată și strat fin de frișcă

Noutăți

Desert fără coacere cu biscuiți, caramel și frișcă

Noutăți

Desert cu banană, cremă de lapte și biscuiți – fără coacere

SUGESTII / RECOMANDĂRI

Noutăți

Gogoșele cu iaurt și mere – Fără drojdie, rapide și aromate

Noutăți

Prăjitură pufoasă cu mere și lămâie – Simplă și aromată

Noutăți

Desert de ciocolată turnat în sticlă – Cu gelatină și frișcă

  • Termeni legali
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Termeni legali

Copyright 2022 © Toate drepturile rezervate