Rețetă pas cu pas, cu imagini – Rețetă simplă și delicioasă – Gogoșele pufoase de casă (umplute cu cremă de vanilie)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 350 g făină
- 1 ou la temperatura camerei
- 160 ml lapte cald
- 40 g unt la temperatura camerei
- 50 g zahăr
- 6 g sare
- 6 g drojdie instant
Ingrediente necesare pentru crema de vanilie:
- 3 gălbenușuri
- 300 ml lapte
- 20 g unt
- 40 g zahăr
- 20 g făină
- 1 praf de sare
- 8-10 picături esență de vanilie
Mod de preparare:
Pentru aluat, spargem oul într-un bol și îl omogenizăm. Încorporăm laptele după care încorporăm și drojdia. Adăugăm zahărul, făina cernută și sarea și amestecăm cu spatula. Când aluatul începe să se omogenizeze, îl frământăm cu mâinile adăugând și untul.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru și continuăm să-l frământăm până obținem un aluat omogen, neted și moale. Transferăm aluatul astfel obținut într-un bol curat. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, până își mărește volumul de 2-3 ori.
Pentru cremă, punem gălbenușurile într-un bol. Adăugăm zahărul și sarea și amestecăm bine cu spatula. Punem untul și laptele într-un vas și punem pe vasul pe foc. După ce untul se topește complet, turnăm amestecul peste gălbenușuri, adăugăm vanilia și făina și omogenizăm bine.
Turnăm compoziția înapoi în vas și amestecăm pe foc mic până crema se îngroașă. O transferăm într-un bol curat și o lăsăm să se răcească.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Îl frământăm cât să iasă aerul din el după care îl împărțim în 8 părți egale. Frământăm fiecare bile pentru a elimina aerul după care le punem pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Le acoperim cu folie alimentară și le lăsăm la dospit timp de 30-40 de minute.
Prăjim gogoșelele în baie de ulei, pe foc mic, până se rumenesc frumos pe ambele părți.
Le scoatem pe un grătar pentru a elimina uleiul în exces. Le dăm prin zahăr după care le umplem cu crema de vanilie.
Savurați cu poftă! Poftă bună!