Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Baigli umplut cu nucă (sau cu mac) – Se prepară din 600g făină, 250g unt, 3 ouă, 350 ml lapte, 200g nucă, 200g mac măcinat și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 250 g unt
- 3 ouă
- 20 g drojdie proaspătă
- 200 ml lapte cald
- 50 g zahăr
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 4 linguri gem de caise
- 200 g nucă măcinată
- 150 ml apă
- 300 g zahăr pudră
- 50 g biscuiți măcinați
- 1 lămâie
- 200 g mac măcinat
- 150 ml lapte
- 1 plic zahăr vanilat
- 30 g griș
- Sare
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia în 200 ml apă rece, împreună cu zahărul. Lăsăm deoparte, la loc cald, timp de câteva minute ca drojdia să se activeze.
Cernem 500g făină într-un bol mare. Adăugăm cubulețele de unt și amestecăm până obținem o consistență nisipoasă. Adăugăm ouăle bătute, amestecul de drojdie, 1 praf de sare. Începem să frământăm aluatul, adăugând treptat făina rămasă. Acoperim cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, timp de 90 de minute.
Pentru umplutura de nucă, punem 150 ml apă și 150 g de zahăr pudră într-un vas. Punem vasul pe foc și, amestecând continuu, fierbem un sirop timp de 2-3 minute. Luăm siropul de pe foc, adăugăm nuca, biscuiții măcinați, coaja rasă de la jumătate de lămâie și omogenizăm bine.
Pentru umplutura de mac, amestecăm macul cu grișul. Într-un vas, fierbem 150 ml lapte după care o turnăm peste mac. Adăugăm și 150 g zahăr pudră, 1 plic zahăr vanilat, coaja rasă de la jumătate de lămâie și omogenizăm.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru și îl împărțim în 4 părți egale. Întindem prima bucată la o grosime de 0,5 cm și ungem cu un strat subțire de gem. Peste gem întindem jumătate din umplutura de nucă și rulăm. Procedăm la fel și cu aluatul rămas și cu umpluturile rămase.
Ungem cu unt și tapetăm cu făină o tavă. Transferăm cele 4 bucăți de baigli în tavă și înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Ungem cu ou bătut și lăsăm să se odihnească în tavă pentru 30 de minute.
Ulterior, dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200-220 grade, pentru 30-35 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!