Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Găluște de casă cu prune – Se prepară din 1,2 kg cartofi, 300g făină, 100g unt, 250g pesmet, 500g prune și…

Ingrediente necesare:

  • 1,2 kg cartofi
  • Sare
  • 50 g unt
  • 300 g făină
  • 500 g prune
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară

Alte ingrediente necesare:

  • 250 g pesmet
  • 50 g unt

Mod de preparare:

Curățăm cartofii și îi tăiem în cubulețe egale. Îi punem la fiert în apă cu 1 lingură de sare. Fierbem cartofii timp de 30 de minute după care scurgem apa și îi pasăm. Lăsăm să se răcească complet!

Tăiem prunele doar cât să putem scoate sâmburii. Într-un bol, amestecăm zahărul cu scorțișoara. Într-o tigaie încinsă, prăjim pesmetul pe foc mediu până capătă o culoare frumoasă. Adăugăm untul și amestecăm bine.

În bolul cu cartofii, adăugăm făina cernută, 1 linguriță plină de sare și untul. Amestecăm bine, până obținem un aluat care se separă frumos de pe mâini și de pe marginile bolului. Luăm o bucată mai mică din această compoziție și formăm o biluță. Aplatizăm în palmă, punem o prună la mijloc și o umplem cu amestecul de zahăr și scorțișoară. Învelim pruna cu aluat, formând o bilă. Procedând la fel, formăm găluștele.

Punem apă la fiert într-o oală mare. Când începe să fiarbă, punem prima tranșă de găluște în apă, cam 5-6 bucăți. După câteva minute se vor ridica la suprafață, după care mai fierbem (la foc mic ) timp de 3-4 minute.

Ulterior, scoatem găluștele cu o spumieră și le dăm prin pesmetul prăjit.

Savurați cu poftă! Poftă bună!