Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Pogăcele de casă (cu aluat pe bază de smântână) – O bunătate, sunt atât de bune încât nu rămâne nimic, nimic!
Ingrediente necesare:
- 150 g cașcaval
- 400 g făină
- 25 g drojdie proaspătă sau 8 g drojdie uscată
- 1 linguriță zahăr
- 2 lingurițe sare
- 100 g unt
- 50 g untură
- 2 gălbenușuri
- 150 ml smântână
- 4 linguri lapte
- 100 g cașcaval ras (deasupra)
Mod de preparare:
Cernem făina într-un bol, adăugăm zahărul și drojdia instant și amestecăm bine. Adăugăm sarea, cașcavalul ras și amestecăm din nou. Adăugăm cubulețele de unt rece și untura rece și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos. Încorporăm și gălbenușurile, smântâna și laptele, frământând un aluat omogen și elastic. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, pentru 1 oră.
Ulterior, pe suprafața de lucru presărată cu făină, întindem aluatul în formă dreptunghiulară și presărăm un pic de făină deasupra. Împăturim: partea stângă spre mijloc, partea dreaptă peste partea stângă, după care împăturim în trei. Întindem imediat într-un dreptunghi de 2 cm grosime.
Notă: în timp ce împăturim aluatul, presărăm câte un pic de făină peste fiecare strat.
Presărăm cașcavalul ras deasupra și decupăm pogăcelele cu o formă rotundă sau cu un pahar. Le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. dăm tava la cuptorul preîncălzit la 200 de grade, pentru 20-24 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!