Rețetă simplă și delicioasă, cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură de casă Marlenka, cu nucă – Rețetă deosebită, de colecție
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 397 g lapte condensat
- 60 g praf de budincă de vanilie
- 100 g zahăr
- 1 praf de sare
- 400 ml lapte
- 140 g unt
Ingrediente necesare pentru foi:
- 30 g untură (se poate înlocui cu unt)
- 40 g unt
- 150 g zahăr
- 1 ou întreg
- 1 gălbenuș
- 2 linguri miere
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 linguriță oțet 10%
- 350 g făină
- 1 lingură smântână
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 40 g ciocolată neagră
- 2 linguri frișcă
Alte ingrediente necesare:
- 100 g nucă
Mod de preparare:
Punem laptele condensat într-un vas mai mic. Adăugăm apă cât să ajungă mai sus cu un deget de laptele condensat. Adăugăm oțetul și punem pe foc mediu. Încălzim compoziția până începe să fiarbă încet după care mai lăsăm pe foc pentru 2 ore, având grijă ca cutia să fie mereu acoperită cu apă. Ulterior, scoatem cutia din apă, lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.
Pentru cremă, amestecăm praful de budincă cu zahărul și sarea, într-un vas. Treptat adăugăm și laptele, amestecând continuu. Punem pe foc și fierbem până budinca se îngroașă după care adăugăm, în două tranșe, untul. Amestecăm până la omogenizare după fiecare tranșă după care transferăm compoziția într-un bol. Acoperim suprafața compoziției cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească complet.
După ce crema și caramelul (laptele condensat din cutie) ajung la temperatura camerei, setăm cuptorul la 200 de grade. Punem nucile pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, într-un singur strat și dăm la cuptor pentru 8-10 minute. Scoatem nucile din cuptor și le lăsăm să se răcească, după care le tocăm grosier cu un cuțit.
Pentru foi, punem untura și untul într-un vas mai mic. Adăugăm zahărul, oul întreg și gălbenușul, mierea și încălzim compoziția, amestecând până la omogenizare. Compoziția trebuie să atingă 50 de grade, după care o luăm de pe foc, adăugăm bicarbonatul și oțetul și omogenizăm. Turnăm peste făina cernută și începem să amestecăm cu o lingură de lemn. Adăugăm smântâna și frământăm un aluat omogen. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină și formăm un sul pe care îl împărțim în 5 părți egale.
Punem o bucată de hârtie de copt pe suprafața de lucru, pe care vom întindem aluatul la 21*28 cm aproximativ. Pudrăm cu făină atunci când se lipește. Când obținem o foaie de 2 mm grosime, o transferăm pe o tavă și o coacem timp de 4-5 minute. Procedăm la fel și cu aluatul rămas.
Ne întoarcem la cremă: transferăm laptele condensat din cutie peste cremă și mixăm timp de câteva minute, până la omogenizare.
După ce foile se răcesc, uniformizăm frumos marginile. Ungem prima foaie cu un strat de cremă peste care presărăm un strat subțire de nucă. Acoperim cu a doua foaie pe care o apăsăm ușor. Repetăm straturile. Întindem crema rămasă peste foaia superioară și pe marginile prăjiturii. Presărăm deasupra nuca rămasă și dăm prăjitura la frigider pentru minim 24 de ore.
Ulterior, topim bucățelele de ciocolată pe baie de aburi, împreună cu frișca lichidă. Decorăm prăjitura cu glazura după care o dăm înapoi la frigider până aceasta se întărește.
Savurați cu poftă! Poftă bună!