Rețetă ușoară și gustoasă, explicată pas cu pas, cu imagini – Pogăcele cu cașcaval
Ingrediente necesare:
- 400 g făină
- 1 linguriță zahăr
- 30 g drojdie proaspătă sau 8 g drojdie instant
- 2 lingurițe sare
- 100 g unt
- 50 g untură
- 2 gălbenușuri
- 150 ml smântână
- 4 linguri lapte
- 300 g cașcaval
Alte ingrediente necesare:
- 1 ou
Mod de preparare:
Cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul, drojdia instant, sarea și amestecăm. Adăugăm cubulețele de unt rece și untura și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos.
Notă: dacă folosim drojdie proaspătă, o dizolvăm în prealabil în laptele cald.
În aluatul nisipos încorporăm gălbenușurile, smântâna și laptele, treptat. Frământăm un aluat omogen. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit pentru 2 ore.
Ulterior, presărăm suprafața de lucru cu un pic de făină. Întindem aluatul într-un pătrat de 40*40 cm, peste care presărăm cașcaval ras. Împăturim: tragem partea stângă spre mijloc, partea dreaptă pe partea stângă, după care împăturim în trei . Lăsăm aluatul deoparte pentru 30 de minute, după care întindem din nou, presărăm cașcaval ras deasupra și împăturim din nou. Mai lăsăm aluatul la odihnit pentru încă 30 de minute, după care întinde, punem cașcavalul, împăturim și lăsăm deoparte pentru ultimele 30 de minute.
Ulterior, întindem aluatul la o grosime de 3 cm. Crestăm, presărăm cașcaval ras deasupra și decupăm pogăcelele cu o formă rotundă sau cu un pahar. Adunăm aluatul rămas, frământăm, întindem, crestăm, presărăm cașcaval ras deasupra și decupăm din nou.
Transferăm pogăcelele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Opțional, le putem unge cu ou bătut după care presărăm cașcaval ras deasupra lor. Lăsăm pogăcelele la dospit, pe tavă, timp de 20 de minute.
Dăm tava la cuptor pentru 20 de minute aproximativ.
Notă: pogăcelele rămân moi și pufoase timp de mai multe zile dacă le depozităm în caserole care se pot închide ermetic.
Savurați cu poftă! Poftă bună!