Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Plăcintă de casă cu mere – Rețetă clasică (tradițională), cu umplutură suculentă și aromată
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 8 g praf de copt
- 1 praf de sare
- 200 g unt
- 50 g untură
- 70 g smântână
- 2 gălbenușuri
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 2,7 lg mere
- 150 g zahăr
- 2 lingurițe scorțișoară
- 40 g griș
Alte ingrediente necesare:
- 1 gălbenuș
- 1 lingură frișcă lichidă
Mod de preparare:
Setăm cuptorul la 200 de grade și pregătim o tavă de 39*26 cm.
Pentru aluat, cernem făina într-un bol mare. Adăugăm zahărul pudră, praful de copt, sarea și amestecăm bine. Adăugăm bucățelele de unt rece, untura și amestecăm cu mâna până obținem un aluat nisipos. Încorporăm acum smântâna și gălbenușurile, frământând un aluat omogen. Împărțim aluatul în două părți egale pe care le împachetăm, separat, în folie alimentară și le dăm la frigider până pregătim umplutura.
Pentru umplutură, curățăm merele de coajă, semințe și cotoare. Dăm merele prin răzătoarea mare, stoarcem de zeamă și punem într-un bol. Adăugăm zahărul, scorțișoara și grișul și amestecăm bine.
Scoatem prima bucată de aluat din frigider. Întindem aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină, la mărimea tăvii. Transferăm foaia în tavă. Peste foaie întindem uniform umplutura de mere.
Scoatem aluatul rămas din frigider, întindem la mărimea tăvii și acoperim cu el umplutura.
Amestecăm oul cu frișca și ungem foaia. Înțepăm plăcinta, până jos, folosind o furculiță. Dăm tava la cuptorul preîncălzit și coacem plăcinta timp de 30-35 de minute.
După ce se răcorește, o putem pudra cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!