Rețetă cu imagini, pas cu pas – Brânzoaice la tavă – Se prepară din 500g făină, 300 ml lapte, 500g brânză de vaci, 2 linguri smântână, 2 ouă și…
Ingrediente necesare:
- 300 ml lapte cald
- 40 g drojdie
- 7 linguri zahăr
- 500 g făină
- 80 g unt topit
- 1 linguriță sare
- Coaja rasă de la 1 lămâie
- 2 ou (unul pentru uns, unul pentru aluat)
- 500 g brânză de vaci
- 2 linguri smântână
- 2 linguri griș
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 50 g stafide – opțional
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia și 1 lingură de zahăr în 100 ml lapte cald. Punem amestecul deoparte pentru câteva minute, la loc cald, să se activeze drojdia.
Cernem făina într-un bol. Adăugăm amestecul de drojdie, laptele cald rămas, 2 linguri de zahăr, untul, gălbenușul, sarea, coaja de lămâie și frământăm un aluat omogen și moale (cam 8 minute). Acoperim bolul cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la loc cald, la dospit, timp de aproximativ 30 de minute.
Pentru umplutură, mixăm spumă 1 albuș. Separat, mixăm brânza împreună cu grișul, smântâna, zahărul vanilat și 4 linguri de zahăr tos până obținem o compoziție cremoasă. Adăugăm și spuma de albușuri și stafidele și amestecăm ușor cu o spatulă.
Transferăm aluatul dospit pe suprafața de lucru presărată cu făină. Îl întindem într-un dreptunghi, îl tăiem în pătrate. La mijlocul fiecărui pătrat punem din umplutura de brânză și tragem cele 4 colțuri de aluat în sus, spre mijloc. Lipim bine.
Transferăm brânzoaicele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și le ungem cu 1 ou bătut. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 150 de grade, pentru 25 de minute. Scoatem tava , ungem brânzoaicele din nou cu ou și le mai coacem pentru încă 5-10 minute. După ce se răcesc, le pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!