Rețetă cu imagini, explicată în detaliu, pas cu pas – Tort de casă rapid și delicios, foarte cremos și foarte aromat – Rețetă de nota 10 cu felicitări, pentru momente deosebite

Ingrediente necesare pentru pandișpan:

  • 6 ouă mari
  • 140 g zahăr tos
  • 140 g făină
  • 12 g praf de copt
  • 1 praf de sare

Ingrediente necesare pentru crema rusească:

  • 40 g praf de budincă de vanilie
  • 180 g zahăr tos
  • 500 ml lapte
  • 40 ml Triplu sec (lichior de portocale)
  • 100 g stafide : fierte împreună cu 150 ml apă, triplu sec și 1 plic de zahăr vanilat
  • 12 g gelatină pudră amestecată cu 60 ml apă
  • Coajă rasă de portocală
  • Pastă de vanilie – opțional
  • 400 ml frișcă lichidă 30%

Ingrediente necesare pentru decor:

  • 500 ml frișcă lichidă 30%
  • 40 g zahăr pudră
  • 20 g întăritor frișcă

Pentru acest tort am folosit un inel de patiserie de 22 cm. Împachetăm baza inelului de patiserie cu hârtie de copt și îl punem pe o tavă mai mare.

Mod de preparare:

Pentru blat, separăm ouăle. Punem albușurile într-un bol și le mixăm spumă împreună cu un praf de sare. Adăugăm zahărul și mixăm până obținem o spumă tare și lucioasă. Mixând continuu, la viteză mică, adăugăm treptat gălbenușurile. Continuăm să mixăm la viteză mică și adăugăm treptat făina amestecată cu praful de copt, mixând doar până la omogenizare după fiecare tranșă.

Transferăm aluatul în inelul pregătit, uniformizăm și coacem pandișpanul la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 25 de minute, după care reducem temperatura la 170 de grade și mai coacem timp de 12-15 minute. În timpul coacerii nu deschidem ușa cuptorului.

Pudrăm suprafața pandișpanului cu un pic de făină și îl răsturnăm pe un grătar unde îl lăsăm să se răcească, cu tot cu hârtia de copt.

Punem stafidele la fiert în apă, adăugând și un pic de lichior și zahărul vanilat. După ce dă în clocot, fierbem timp de 5 minute după care strecurăm. Tocăm stafidele mărunt.

După ce pandișpanul se mai răcește, îndepărtăm hârtia de copt, trecem cu un cuțit de-a lungul marginilor inelului și scoatem blatul din inel. După ce se răcește complet, tăiem blatul în 3.

Pentru cremă, fierbem budinca așa cum facem de obicei, cu laptele și zahărul. După ce dă în clocot, o mai fierbem un pic, o luăm de pe foc.

Punem stafidele într-un vas, adăugăm budinca fierbinte, amestecăm și o lăsăm să se răcească. Între timp, punem gelatina la hidratat în apă. Încălzim gelatina la cuptorul cu microunde, până devine fierbinte, cam 30 de secunde. Avem grijă să nu o fierbem!

În bolul cu budinca și stafidele, adăugăm un pic de pastă de vanilie, coajă de portocală și amestecăm. Adăugăm și lichiorul și amestecăm. La final, încorporăm și gelatina, după care încorporăm treptat și frișca bătută spumă tare.

Umplem blaturile cu cremă și dăm tortul la frigider pentru 2-3 ore. Ulterior, decorăm cu frișcă bătută, felii de portocale etc.

Savurați cu poftă! Poftă bună!