Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură la tavă (bogată în nucă) – Prăjitură de casă fragedă și delicioasă, de sezon – Rețetă clasică, cum făceau bunicii
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 280 g unt
- 180 g zahăr pudră
- 4 gălbenușuri
- 1 plic praf de copt
- 3-4 linguri smântână
- 1 praf de sare
- 1 borcan mai mic gem de caise
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 6 albușuri
- 100 g zahăr pudră
- 1 ou și 2 gălbenușuri
- 100 g zahăr pudră
- 200 g nucă măcinată
- Coajă rasă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm gălbenușurile, untul moale, zahărul vanilat și cel pudră, praful de copt și smântâna și frământăm un aluat aproape omogen. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și îl mai frământăm până obținem un aluat omogen și moale.
Formăm un baton pe care îl împărțim în 2 părți: 1/3 și 2/3. Punem deoparte bucata mai mică. Întindem bucata mai mare într-un dreptunghi la mărimea tăvii. Transferăm în tava tapetată cu hârtie de copt și ungem cu un strat de gem.
Pentru umplutură, mixăm spumă tare albușurile, adăugând treptat și zahărul pudră. Separat, punem 1 ou și 2 gălbenușuri într-un bol. Adăugăm 100 g zahăr pudră, nuca, coaja de lămâie și omogenizăm. La final, încorporăm și spuma de albușuri. Întindem peste stratul de gem.
Ne întoarcem la aluatul rămas: îl împărțim în bucățele din care formăm batoane lungi și subțiri. Le punem peste stratul de umplutură. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 35-40 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!