Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Prăjitură de casă cu blat pufos (bogată în mac și cremă cu lapte și frișcă) – Rețetă deosebită, o să vă placă mult!
Ingrediente necesare pentru umplutura de mac:
- 150 g mac măcinat
- 6 g praf de copt
- 20 g făină
- 50 g zahăr
- 1 ou
- 100 g unt topit
- 120 ml lapte
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
Ingrediente necesare pentru blat:
- 3 gălbenușuri
- 1 lingură apă
- 3 linguri zahăr
- 3 albușuri
- 1 praf de sare
- 3 linguri făină
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 100 ml lapte
- 2 plicuri budincă cu gust de frișcă
- 150 g zahăr pudră
- 400 ml lapte
- 150 g unt la temperatura camerei
- 200 ml frișcă lichidă rece
- 12 g întăritor frișcă
Ingrediente necesare pentru decor:
- 70 g ciocolată rasă
- 4 linguri gem de vișine (pentru a unge blatul)
Mod de preparare:
Pentru umplutura de mac, punem macul într-un bol. Adăugăm zahărul tos, praful de copt, făina și amestecăm bine. Adăugăm oul întreg, uleiul topit, laptele și omogenizăm cu mixerul. Încorporăm și coaja de lămâie. Transferăm compoziția într-o tavă de 20*30 cm tapetată cu hârtie de copt.
Pentru blat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. Separat, mixăm gălbenușurile spumă împreună cu zahărul. Încorporăm și apa, mixând timp de 3-4 minute. Transferăm compoziția peste spuma de albușuri, cernem și făina în bol și amestecăm ușor cu o spatulă. Încorporăm și coaja rasă de lămâie.
Turnăm compoziția peste umplutura de mac din tavă. Uniformizăm și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25-30 de minute.
Pentru cremă, amestecăm 100 ml de lapte cu praful de budincă. Turnăm acest amestec în laptele (400 ml) aflat în fierbere. Amestecăm continuu până budinca se îngroașă. Acoperim suprafața budincii cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei.
Ulterior, adăugăm zahărul pudră și mixăm până la omogenizare. Adăugăm bucățelele de unt și mixăm din nou, până obținem o consistență cremoasă. Separat, mixăm frișca spumă tare, adăugând treptat și întăritorul. Adăugăm crema în frișcă și omogenizăm la viteză mică. Dăm crema la frigider pentru 20 de minute.
Scoatem blatul rece din tavă și îl răsturnăm pe un platou. Îndepărtăm hârtia de copt și ungem cu 4 linguri de gem de vișine. Punem înapoi inelul tăvii și întindem crema peste stratul de gem. Decorăm cu ciocolată rasă. Dăm prăjitura la frigider pentru 3-4 ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!