Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Gogoși cu brânză dulce (făcute în tavă, la cuptor) – Gogoșele dulci și aromate (cu adevărat delicioase și delicate!)
Ingrediente necesare pentru aluat (pentru 8 gogoși):
- 350 g făină
- 80 g unt topit
- 50 g zahăr pudră
- 20 g drojdie proaspătă sau 6 g drojdie instant
- 100-150 ml lapte cald
- 1 ou mare
- 1 praf de sare
- 1 ou pentru uns
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 250 g brânză de vaci
- 60 g zahăr
- 60 g griș, aproximativ
- 1 lingură smântână
- 1 ou
- 1 plic zahăr vanilat
- Coajă rasă de lămâie
- Stafide – opțional
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, adăugând și un pic de zahăr și un pic de făină. Lăsăm să se activeze. Cernem făina rămasă într-un bol. Adăugăm sarea, oul, zahărul rămas și amestecul de drojdie. Frământăm un aluat omogen și neted, adăugând și untul și laptele treptat.
Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Frământăm un pic, formăm un baton și împărțim alatul în 8 părți egale. Formăm 8 biluțe pe care le acoperim cu un prosop de bucătărie și le lăsăm la dospit timp de 20-30 de minute.
Luăm prima bucată de aluat și întindem fie cu mâna, fie cu sucitorul, într-o formă rotundă cu marginile mai înalte și mai groase. Transferăm pe tava tapetată cu hârtie de copt și ungem cu ou bătut.
Pentru umplutură, amestecăm toate ingredientele necesare, până la omogenizare. Umplem gogoșile cu această umplutură și le lăsăm la dospit în tavă, pentru câteva minute.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 20-25 minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!