Rețetă cu imagini, explicată în detaliu, pas cu pas – “Găluște de Aur” cu nucă și sos de vanilie – Se prepară din 500g făină, 50g unt, 250 ml lapte, 200 ml frișcă lichidă și…
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 g făină
- 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie instant
- 60 g zahăr pudră
- 50 g unt topit (nu fierbinte)
- 1 praf de sare
- 2 gălbenușuri
- 250 ml lapte cald, aproximativ
- Coajă rasă de lămâie
Alte ingrediente necesare:
- 250 g nucă măcinată amestecată cu 150 g zahăr și 150 g unt
Ingrediente necesare pentru sosul de vanilie:
- 1 plic budincă de vanilie (preparată conform instrucțiunilor de pe ambalaj, cu 500 ml lapte)
- 200 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdia într-un pic de lapte cald, adăugând și 1 linguriță de zahăr pudră și 2 lingurițe de făină. Lăsăm să se activeze. Cernem făina rămasă într-un bol, adăugăm zahărul pudră rămas, coaja de lămâie, 1 praf de sare și începem să frământăm. Treptat adăugăm și amestecul de drojdie, laptele rămas, gălbenușurile și untul topit.
Transferăm aluatul omogen pe suprafața de lucru și îl mai frământăm un pic, formând o bilă. Punem aluatul într-un bol, acoperim cu un prosop curat de bucătărie și îl lăsăm la dospit, la loc cald, timp de 15-20 de minute.
Între timp, pregătim și budinca și amestecăm nuca cu zahărul. De asemenea, topim și 150g de unt. După ce budinca se răcește, o amestecăm cu frișca lichidă, până la omogenizare.
Întindem aluatul dospit pe suprafața de lucru presărată cu făină, în formă rotundă și la o grosime de 1,5 cm aproximativ. Decupăm găluștele, folosind o formă rotundă sau un pahar. Le trecem prin untul topit după care le trecem prin nuca cu zahăr și le punem în tava unsă cu unt.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 30-35 minute aproximativ.
Servim găluștele cu sosul de vanilie.
Savurați cu poftă! Poftă bună!