Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Cornuri cu nucă și Cornuri cu mac – Cornulețe de casă Baigli (umplutură deosebită cu mac sau nucă)

Ingrediente necesare pentru aluat, pentru 32 cornuri:

  • 800 g făină
  • 320 g unt
  • 80 g zahăr pudră
  • 25 g drojdie proaspătă sau 7 g drojdie instant
  • 2 gălbenușuri
  • 250 ml lapte
  • 1 praf de sare

Ingrediente necesare pentru umplutură, pentru 16 cornuri:

  • 200 g mac măcinat sau nucă
  • 130 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 2 lingurițe biscuiți măcinați – opțional
  • Coajă rasă de lămâie
  • 100 ml lapte, aproximativ
  • Scorțișoară

Alte ingrediente necesare:

  • 1-2 ouă pentru uns

Mod de preparare:

Pentru umplutură, amestecăm macul cu scorțișoară și coajă de lămâie. Separat, amestecăm nuca cu scorțișoară și coajă de lămâie. Punem laptele la fiert în două vase: 100 ml pentru umplutura cu mac și încă 100 ml pentru umplutura de nucă. Adăugăm în ambele vase câte 130g zahăr și câte 1 plic de zahăr vanilat. După ce laptele dă în clocot, adăugăm amestecul de mac într-un vas și amestecul de nucă în celălalt vas. Amestecăm bine și închidem focul. Opțional, încorporăm și un pic de biscuiți măcinați în umplutura de nucă. Lăsăm umpluturile să se răcească.

Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm și drojdia sfărâmițată, bucățile de unt, zahărul pudră, un praf de sare și gălbenușurile. Adăugăm un pic de lapte și frământăm cu robotul de bucătărie. În timpul frământării încorporăm treptat laptele rămas.

După ce obținem un aluat omogen, îl transferăm pe suprafața de lucru. Îl frământăm cu mâna un pic după care îl împărțim în două. Formăm două batoane din bucățile de aluat și porționăm fiecare în câte 16 bucățele.

Modelăm bucățelele de aluat în mici biluțe. Le transferăm pe o tavă, le acoperim cu folie alimentată și le dăm la frigider până umplutura se răcește complet.

Aplatizăm bilele, întindem la o grosime de 3-4 mm, punem câte 1 lingură de umplutură pe o margine lungă și rulăm. Formăm cornurile și le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Le ungem cu gălbenuș și le dăm la rece până pregătim cele cu umplutură de mac. După ce le transferăm pe o tavă, le ungem și pe acestea cu gălbenuș. Dăm la rece până gălbenușul se usucă.

Ulterior, după ce gălbenușul deasupra cornurilor se usucă, le ungem cu albuș de ou. Lăsăm să se usuce și albușul, la loc răcoros, timp de 15-20 de minute.

Înțepăm cornurile cu o scobitoare, de 2-3 ori, după care le coacem timp de 20-25 minute, la cuptorul preîncălzit la 180 de grade.

Savurați cu poftă! Poftă bună!