Rețetă rapidă și aromată, explicată pas cu pas, cu imagini – Tartă de casă cu mure (sau fructe de pădure)
Ingrediente necesare pentru aluat (pentru o tavă de 23 cm):
- 180 g făină
- 1-2 linguri smântână
- 1 gălbenuș
- 90 g unt rece
- 60 g zahăr pudră
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 250 g mure
- 400 ml frișcă lichidă
- 200 ml lapte
- 60-80 g zahăr pudră
- 9 g gelatină
- Un pic de lapte
- 1 lingură gem de mure
Mod de preparare:
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm sarea, zahărul pudră, cubulețele de unt rece și amestecăm repede, cât să obținem un aluat nisipos. Adăugăm gălbenușul și smântâna și frământăm un aluat omogen. Dacă aluatul este prea moale, îl punem la frigider pentru 30 de minute.
Întindem aluatul într-o foaie rotundă și îl transferăm în tavă. Înțepăm blatul cu furculița, îl acoperim cu hârtie de copt și peste hârtie punem fasole sau linte uscată pentru a evita ca blatul să se umfle în timpul coacerii.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 10 minute. Îndepărtăm hârtia de copt de deasupra (și fasolea/lintea) și continuăm să coacem blatul până capătă o culoare aurie.
Punem gelatina la înmuiat într-o cantitate mică de lapte. Pasăm 250g de mure, până obținem un piure după care punem piureul într-o strecurătoare măruntă și eliminăm semințele. Turnăm frișca lichidă într-o cratiță. Adăugăm laptele, piureul de mure, zahărul și punem pe foc. Încălzim compoziția, amestecând-o des.
Amestecăm gelatina cu laptele, o turnăm în compoziția de pe foc și amestecăm foarte bine, încălzind compoziția și amestecând-o până la omogenizare.
Ungem blatul rece cu gemul de mure după care turnăm compoziția cu piure peste el. Dăm tortul la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.
Notă: putem folosi și o tavă de 24 cm sau dacă nu avem, atunci punem Panna Cotta rămasă în 2 pahare și le dăm la frigider.
A doua zi, decorăm după gust.
Savurați cu poftă! Poftă bună!