Rețetă explicată în detaliu, pas cu pas, cu imagini – Rețetă rapidă – Tort de casă delicios și aromat – Tort-Prăjitură cu pișcoturi și fructe
Ingrediente necesare pentru blat (folosim o tavă rotundă de 18 cm):
- 2 ouă
- 2 linguri zahăr
- 1 lingură făină
- 1 lingură pudră de cacao
- 2 linguri ulei
- 2 linguri apă
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru spuma cu griș:
- 500 ml lapte
- 90 g griș
- 70 g zahăr
- 2 foi gelatină
- 150 ml frișcă lichidă
- Esență de vanilie
Ingrediente necesare pentru stratul de fructe:
- 180 g piure de fructe (noi am folosit un amestec de zmeură și mure)
- 2 foi gelatină
- 1 lingură zahăr
- Mini-pișcoturi – opțional
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 75 ml frișcă lichidă
- 75 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
Pentru blat, setăm cuptorul la 180 de grade, încălzire sus-jos. Spargem ouăle într-un bol, adăugăm zahărul și sarea si mixăm bine până obținem o compoziție albicioasă și spumoasă. Adăugăm apa, uleiul și mixăm timp de 1 minut, la viteză mare. La final, încorporăm și făina cernută împreună cu pudra de cacao și amestecăm ușor, folosind o spatulă sau un tel.
Transferăm compoziția în tavă, uniformizăm și coacem blatul timp de 30 de minute. După coacere, transferăm blatul pe un grătar și îl lăsăm să se răcească.
Pentru spuma cu griș, punem laptele într-o cratiță. Adăugăm grișul, zahărul și vanilia, amestecând continuu cu un tel. Punem cratița pe foc și fierbem compoziția până se îngroașă.
Punem gelatina în apă rece și după ce se umflă o stoarcem bine și o adăugăm în compoziția fierbinte de griș. Amestecăm foarte bine, până la omogenizare.
Începem să mixăm frișca lichidă rece. Spre final, adăugăm compoziția rece de griș și mixăm spumă tare.
Pentru stratul de fructe, pasăm fructele în blender, până obținem un piure. Opțional, putem trece piureul printr-o sită, ca să eliminăm sâmburii. În piure, adăugăm zahărul și gelatina înmuiată și stoarsă. Punem pe foc și încălzim până zahărul și gelatina se topesc complet. Amestecăm până la omogenizare, după care lăsăm deoparte.
Asamblare: tăiem blatul în două. Punem primul blat înapoi în tavă și întindem jumătate din spuma de griș deasupra lui. Turnăm jeleul (răcit dar încă în stare lichidă) peste stratul de cremă. Peste jeleu punem pișcoturile și dăm tortul la frigider până jeleul se solidifică un pic.
Ulterior, întindem cu grijă spuma rămasă, acoperim cu al doilea blat și dăm tortul la frigider peste noapte. A doua zi, îndepărtăm inelul tăvii și turnăm glazura peste blatul superior.
Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată împreună cu frișca lichidă, pe baie de aburi.
După ce glazura se întărește, decorăm tortul după gust.
Savurați cu poftă! Poftă bună!