Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Tort de casă cu mac, ciocolată albă, cremă de lămâie și spumă cu mascarpone – Rețetă deosebită, de colecție
Ingrediente necesare pentru blat (folosim o tavă de 22 cm):
- 200 g făină
- 150 g zahăr tos
- 200 g mac măcinat
- 1 ou
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 300 ml lapte
Ingrediente necesare pentru crema de ciocolată:
- 400 ml frișcă lichidă
- 200 g ciocolată albă
- 250 g mascarpone
- 1 plic gelfix
Ingrediente necesare pentru crema de lămâie:
- 3 lămâi bio
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 150 g unt
Ingrediente necesare pentru stratul superior:
- 200 ml frișcă lichidă
- 1 plic întăritor frișcă
- 3 linguri mac măcinat
- 250 g mascarpone
Mod de preparare:
Pentru crema cu ciocolată, turnăm frișca lichidă fierbinte peste bucățelele de ciocolată albă și amestecăm până la omogenizare. Dăm amestecul la frigider peste noapte sau măcar pentru 5 ore.
A doua zi, scoatem amestecul din frigider și începem să îl mixăm până devine spumoasă. Adăugăm gelfix-ul, mascarpone și mixăm spumă tare.
Pentru crema cu lămâie, punem ouăle într-un bol, adăugăm zahărul și mixăm bine. Adăugăm zeama de la lămâi și, pe baie de aburi, amestecăm compoziția până se îngroașă. Adăugăm untul, coaja lămâilor și amestecăm foarte bine, până untul se topește complet. Lăsăm crema să se răcească după care o dăm la frigider.
Pentru blat, tapetăm două tăvi de 22 cm cu hârtie de copt și setăm cuptorul la 180 de grade. Mixăm oul împreună cu zahărul până obținem o consistență spumoasă. Încorporăm, pe rând: laptele, făina cernută, macul și bicarbonatul. Amestecăm până la omogenizare.
Transferăm compoziția în tăvile pregătite și coacem blaturile timp de 15-20 de minute. Ulterior, îi lăsăm să se răcească pe un grătar.
Pentru stratul superior, mixăm frișca spumă tare după care încorporăm macul și mascarpine și omogenizăm bine.
Asamblare: tăiem cele două blaturi în câte 2, obținând astfel 4 blaturi.
Punem primul blat pe un platou și întindem crema de ciocolată albă peste el. Facem acest lucru cu ajutorul unui poș iar după ce am uniformizăm frumos crema, punem un strat de cremă de-a lungul marginilor tăvii, așa cum se vede în imaginea de mai jos. La mijloc, punem un strat de cremă de lămâie și acoperim cu al doilea blat.
Repetăm straturile până se termină ingredientele. Ultimul strat va fi ultimul blat, peste care întindem crema cu mascarpone și mac, acoperind întregul tort, inclusiv marginile.
Decorăm după gust.
Savurați cu poftă! Poftă bună!