Rețetă explicată pas cu pas, cu imagini – Prăjitură la tavă, delicioasă și aromată – Prăjitură cu mac și vișine (din compot sau congelate)
Ingrediente necesare pentru aluat, pentru o tavă de 25*35 cm:
- 400 g făină
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 200 g unt
- 3-5 linguri smântână (cantitatea depinde de calitatea făinii)
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 350 g mac măcinat
- 200 g zahăr
- 400 ml lapte
- 50 g griș
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
- 1 linguriță scorțișoară
- 5 linguri gem de caise
- 1 compot de vișine sau 350 g vișine congelate
Alte ingrediente necesare:
- 1 gălbenuș
- 1 lingură lapte
- 1 lingură zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Punem vișinele într-o strecurătoare scurgem bine de sirop sau apă.
Pentru umplutură, punem zahărul și laptele într-o cratiță. Punem cratița pe foc și încălzim amestecul până zahărul se dizolvă complet. Adăugăm macul, grișul și amestecăm. Fierbem compoziția pentru încă 2-3 minute. Luăm de pe foc, adăugăm scorțișoara, coaja de lămâie și vișinele bine scurse. Amestecăm foarte bine și lăsăm umplutura să se răcească.
Pentru aluat, cernem făina într-un bol. Adăugăm sarea, praful de copt, cubulețele de unt rece și amestecăm până obținem un aluat nisipos. Adăugăm aproximativ 3 linguri de smântână și frământăm cu mișcări rapide. Dacă este necesar, mai adăugăm un pic de smântână. Trebuie să obținem un aluat maleabil, omogen și nelipicios.
Împărțim aluatul în două părți egale și întindem o parte la mărimea tăvii, pe o bucată de hârtie de copt. Transferăm blatul în tavă, cu tot cu hârtia de copt. Ungem blatul cu un pic de gem după care transferăm umplutura pe el și o întindem uniform.
Întindem și aluatul rămas, la o mărime un pic mai mare decât tava. Transferăm blatul peste stratul de umplutură. Uniformizăm marginile. Amestecăm gălbenușul cu laptele și ungem blatul superior. Înțepăm prăjitura cu o furculiță, până la blatul inferior. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 190 de grade pentru 30-35 de minute.
După coacere, lăsăm prăjitura să se răcească, după care o pudrăm cu zahăr pudră, o porționăm și o servim.
Savurați cu poftă! Poftă bună!