Prăjitura de casă „Tiramisu” – Prăjitură cu blat pufos, cremă fină de mascarpone și pișcoturi
Ingrediente necesare pentru blat (folosim o tavă de 20*30 cm):
- 6 ouă
- 120 g zahăr
- 1 plic praf de copt
- 25 g pudră de cacao
- 120 g făină
- 2 linguri ulei
- 1 praf de sare
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 2 gălbenușuri
- 2 linguri zahăr
- 500 ml frișcă lichidă
- 500 g mascarpone
- Esență de vanilie
Alte ingrediente necesare:
- 400 g pișcoturi, aproximativ
- 4 porții cafea fiartă și răcită
- 1 lingură zahăr pudră
- Jumătate fiolă esență de rom
Mod de preparare:
Tapetăm tava cu hârtie de copt și setăm cuptorul la 180 de grade, încălzire sus-jos.
Pentru blat, spargem ouăle într-un bol. Adăugăm zahărul, sarea și mixăm la viteză mare timp de 10 minute. încorporăm și uleiul după care încorporăm și făina cernută împreună cu praful de copt și cu pudra de cacao. Omogenizăm și transferăm compoziția în tava pregătită.
Coacem blatul timp de 20-25 minute după care îl transferăm pe un grătar și îl lăsăm să se răcească.
Pentru cremă, punem gălbenușurile și zahărul într-un vas. Punem vasul pe baie de aburi și mixăm până obținem o compoziție spumoasă. Adăugăm mascarpone, vanilia și omogenizăm bine. Turnăm și frișca lichidă și mixăm până obținem o spumă tare.
Amestecăm cafeaua cu zahărul și esența de rom. Tăiem blatul în două și împărțim crema în 4 părți.
Punem primul blat pe un platou. Întindem un strat de cremă peste el. Peste cremă punem un strat de pișcoturi trecute prin cafea, peste care întindem încă un strat de cremă. Peste cremă punem încă un strat de pișcoturi trecute prin cafea. Acoperim pișcoturile cu un strat de cremă și acoperim totul cu al doilea blat. Dacă ne-a mai rămas din cafea, ungem blatul cu ea. Întindem crema rămasă peste blatul superior.
Dăm prăjitura la frigider peste noapte, iar a doua zi o pudrăm cu pudră de cacao.
Savurați cu poftă! Poftă bună!