Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Rețetă probată vreme de câțiva ani – Legume gustoase și crocante (la borcan, pentru iarnă) – Marinadă de nota 10, cu felicitări!
Ingrediente necesare:
- Legume după gust
- Verdeață după gust
- Foi de dafin după gust
- Boabe de piper negru după gust
- Usturoi după gust
- Ardei iute după gust
Ingrediente necesare pentru marinadă:
- 4 L apă
- 500 g zahăr
- 200 g sare neiodată
- 250 ml oțet 9%
Marinada este suficientă pentru 3 borcane de 3 L
Mod de preparare:
Pregătim legumele: noi am folosit morcov, ceapă, dovlecei, roșii, castraveți și ardei dulci. De asemenea, puteți folosi și conopidă, broccoli, porumb, varză etc.
Înainte de conservare, spălați bine castraveții, acoperiți-i cu apă pentru 2-3 ore ca să se hidrateze. Lăsați-le întregi, la fel și roșiile. Ceapa o tăiem în rondele, la fel și dovleceii. Morcovii, ardeii dulci le-am tăiat în fâșii lungi și groase.
Notă: dacă roșiile au coaja subțire, le crestăm la nivelul cotorului ca să nu se crape în timpul conservării.
Punem verdețurile alese în borcane: noi am folosit pătrunjel proaspăt, frunze de coacăz și umbrele de mărar. Adăugăm și câte o foaie de dafin și câteva boabe de piper negru în fiecare borcan.
Umplem borcanele cu legume, cât mai compact. Peste legume punem 2-3 căței de usturoi și câteva rondele de ardei iute, după gust.
Pentru marinadă, punem apa într-o cratiță. O aducem până la punctul de fierbere, adăugăm sare, zahăr și amestecăm. Aducem marinada, din nou, până la punctul de fierbere și la final adăugăm și oțetul și amestecăm.
Umplem borcanele complet cu marinada fierbinte, le acoperim cu capace sterilizate dar nu le închidem ermetic. Transferăm borcanele într-o cratiță înaltă, la baza căreia am pus în prealabil un prosop curat de bucătărie. Turnăm apă fierbinte în cratiță, cât să acopere 3/ 4 din înălțimea borcanelor.
După ce apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 5-7 minute, pe foc mic. Pe rând, le scoatem din apă și le închidem imediat ermetic. Le întoarcem cu susul în jos și le lăsăm să se răcească până la temperatura camerei, neînvelite. Depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!