Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitura “Deșteaptă” – Prăjitură de casă fină și cremoasă, super delicioasă

Ingrediente necesare:

  • 4 ouă mari la temperatura camerei
  • 115 g făină
  • 115 g unt 82%
  • 500 ml lapte cald
  • 130 g zahăr
  • 20 g zahăr vanilat
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură apă

Pentru această prăjitură am folosit o tavă rotundă de 21 cm. În timpul coacerii, aluatul se va separa în 3 straturi: un blat pufos, o cremă lichidă și o cremă densă. Recomandăm să folosiți o tavă nedetașabilă. În cazul în care folosiți una cu pereții detașabili, tapetați baza cu 3 straturi de folie de aluminiu și un strat de hârtie de copt ca aluatul să nu curgă din tavă.

Mod de preparare:

Separăm albușurile de gălbenușuri, având mare grijă să nu ajungă niciun strop de gălbenuș în albuș.

Mixăm gălbenușurile împreună cu zahărul tos, cel vanilat și 1 lingură de apă, până obținem o compoziție albicioasă și pufoasă. Treptat adăugăm și făina cernută, mixând foarte bine ca să nu rămână cocoloașe. Încorporăm și untul topit (aflat la temperatura camerei) după care încorporăm treptat și laptele cald, mixând până la omogenizare. Vom obține un aluat lichid, ca cel de clătite.

Separat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu un praf de sare. În 3-4 tranșe încorporăm spuma de albușuri în aluat, amestecând cu telul, prin mișcări circulare și rapide, de jos în sus. Nu amestecăm până la omogenizare completă, pot rămână câțiva fulgi de albuș pe suprafața aluatului.

Ungem cu unt tava și transferăm aluatul în ea. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 160-170 de grade, pentru 50 de minute aproximativ, pe raftul inferior celui mijlociu.

După ce prăjitura se rumenește foarte bine, o scoatem din cuptor și o lăsăm să se răcească până la temperatura camerei. O separăm de pereții tăvii, folosind un cuțit subțire. O răsturnăm pe un tocător după care o răsturnăm din nou pe platou, ca să o așezăm în poziția inițială.

Savurați cu poftă! Poftă bună!