Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas, în detaliu – Legume aromate pentru iarnă, la borcan – Savoare și culoare, la borcane de 1 litru
Ingrediente necesare:
- 1 kg ardei grași
- 3 kg roșii cărnoase sau gogonele
- 200 g morcov
- 250 g ceapă
- 150 g usturoi
- Ardei iute după gust
- 1 lingură coriandru măcinat
- 1 lingură boia de ardei dulce
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 150 g zahăr
- 150 ml ulei
- 100 ml oțet 9%
- 2 linguri cu vârf sare neiodată
Legumele se cântăresc după curățare. Din ingredientele de mai sus umplem 4 borcane de 1 L și 1 borcan de 700 ml. Putem adăuga orice legume în această salată, respectând proporțiile de mai sus.
Mod de preparare:
Pregătim legumele: dăm morcovul prin răzătoarea specială ( cea care transformă produsele în fâșii lungi și subțiri) sau tăiem cu cuțitul. Tăiem ceapa în semiluni subțiri, ardeiul iute în fâșii scurte și subțiri, ardeiul gras în fâșii lungi și subțiri, dăm usturoiul prin presă.
Punem toate legumele de mai sus într-un bol mare. Adăugăm coriandrul, piperul, boiaua, uleiul, sarea, zahărul, oțetul și amestecăm foarte, foarte bine. În timp ce pregătim roșiile, amestecăm periodic legumele, ca să devină mai moi și să-și elibereze sucul.
Îndepărtăm cotoarele roșiilor și le tăiem în felii groase. Treptat, le adăugăm în amestecul de legume, amestecând cu mare grijă ca să nu le strivim.
Lăsăm salata deoparte timp de 2 ore. În acest interval, amestecăm de 2-3 ori, ca legumele să s marineze uniform. Gustăm și după caz mai adăugăm sare, zahăr și/ sau condimente în ea.
Peste 2 ore, transferăm salata în borcanele bine spălate și uscate, așezând-o destul de compact. La final turnăm și lichidul rămas în bol, umplând borcanele complet.
Le acoperim cu capace sterilizate și le punem într-o cratiță înaltă la baza căreia am așezat în prealabil un prosop curat de bucătărie. Turnăm apă rece în cratiță, cât să ajungă până la 3/ 4 din înălțimea borcanelor. Din momentul în care apa din cratiță dă în clocot, sterilizăm conservele după cum urmează: cele de 1 L: pentru 25 de minute, cele de 700 ml: pentru 20 de minute, pe foc mic.
Supă sterilizare, le scoatem pe rând din apă, închizându-le ermetic. Le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!