Rețetă pas cu pas, cu imagini – Gogonele gustoase și crocante, pe placul tuturor – Gogonele pentru iarnă (4 borcane de 3 litri)
Ingrediente necesare pentru 4 borcane de 3 L:
- 8 kg gogonele mari, cărnoase
- 100 g pătrunjel verde
- 30 g mărar uscat
- Apă
În fiecare borcan de 3 L punem:
- 6 căței usturoi
- 10 boabe piper negru
- 2 boabe ienibahar
- 4 foi dafin
- 3 linguri oțet de masă 9%
- 2 linguri sare neiodată
- 1 lingură zahăr
Mod de preparare:
Sterilizăm borcanele după care punem în fiecare: câteva fire de pătrunjel rupte în bucăți, 3 căței usturoi tăiați în jumătăți, 5 boabe de piper negru, 2 boabe de ienibahar, 2 foi dafin și un pic de mărar uscat.
Spălăm bine gogonele și, în funcție de mărimea lor, le tăiem în sferturi sau jumătăți, îndepărtând cotoarele. Le așezăm în borcane, cât mai compact, umplând borcanele până la jumătate.
Peste gogonele mai punem încă 3-4 fire de pătrunjel rupte în bucăți, un pic de mărar uscat și 3 căței de usturoi tăiați în jumătăți. Umplem borcanele cu gogonele și adăugăm deasupra 1-2 fire de pătrunjel, un pic de mărar uscat și 5 boabe de piper negru.
Umplem borcanele cu apă clocotită, le acoperim cu capace sterilizate și opărim gogonelele timp de 20 de minute. ulterior, scurgem apa din borcane înapoi în cratiță și o aducem din nou la punctul de fierbere. Turnăm apa înapoi în borcane, le acoperim cu capace și le lăsăm deoparte timp de 30 de minute.
După 30 de minute, scurgem apa din borcane înapoi în cratiță, o aducem la punctul de fierbere, adăugăm sarea și amestecăm foarte bine. Lăsăm saramura să clocotească până sarea se dizolvă complet. Între timp, adăugăm zahărul și oțetul în borcane.
Umplem borcanele cu saramura clocotindă și le închidem ermetic. Le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!