Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Fragede și aerate, moi și pufoase – Chifle dulci și aromate (umplutură cu lapte condensat și topping cu unt, zahăr și făină)
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 ml lapte cald
- Un sfert linguriță sare
- 25 g drojdie proaspătă sau 7-8 g drojdie uscată
- 3 ouă la temperatura camerei
- 220 g zahăr
- 1 kg făină
- 180 g unt moale
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 320 g lapte condensat caramelizat
Ingrediente necesare pentru topping:
- 80 g unt moale
- 150 g făină
- 50 g zahăr
Alte ingrediente necesare
- 1 ou pentru uns
Din ingredientele de mai sus obținem 21 de chifle
Mod de preparare:
Pentru aluat, turnăm laptele cald într-un bol mare. Adăugăm zahărul și drojdia și amestecăm până la omogenizare. Lăsăm amestecul deoparte, timp de 5-10 minute, acoperind bolul cu un prosop curat de bucătărie.
După ce drojdia se activează și formează o „căciulă” spumoasă, adăugăm ouăle, sarea și amestecăm din nou, până la omogenizare. Treptat adăugăm și făina cernută, amestecând cu spatula până obținem un aluat lipicios. Transferăm aluatul pe suprafața de lucru, adăugăm untul moale și frământăm cu mâinile timp de 3-4 minute, până untul va pătrunde complet în aluat.
Continuăm să frământăm aluatul pentru încă 3-4 minute, până devine omogen, neted și ușor lipicios. Dacă aluatul începe să se lipească de mâini, le ungem cu un pic de ulei.
Modelăm aluatul într-o bilă și îl punem într-un bol mare și curat, uns cu un pic de ulei. Acoperim bolul cu folie alimentară și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, pentru 90-120 minute.
Pentru topping-ul Streusel, cernem făina într-un bol adânc. Adăugăm zahărul și untul moale și amestecăm repede cu mâinile până obținem un aluat nisipos.
Notă: noi am pregătit doar jumătate de porție de topping, întrucât am vrut să pregătim jumătate din chifle doar cu lapte condensat.
După dospire, cu mâinile unse cu un pic de ulei, frământăm puțin aluatul după care îl împărțim în 21 de bucățele de aproximativ 85 grame. Modelăm în biluțe și le acoperim cu folie alimentară ca să nu se usuce.
Ungem sucitorul cu un pic de ulei și întindem biluțele în foi dreptunghiulare de 16*22 cm. punem 1 linguriță de topping și 1 linguriță de lapte condensat caramelizat în apropiere de una dintre marginile scurte.
Acoperim umplutura cu marginea foii, lipim bine și îndoim marginile lungi spre interior. Rulăm și lipim bine „cusătura”. Procedăm la fel și modelăm toate chiflele. După cum am menționat mai sus, noi am umplut jumătate din ele doar cu lapte condensat caramelizat.
Transferăm chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, le acoperim cu folie alimentată și le lăsăm deoparte, la loc cald, pentru 30 de minute. După 30 de minute, ungem chiflele cu ou bătut și presărăm topping-ul rămas (cam 2 linguri) peste ele. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pentru 30-40 de minute.
După coacere, acoperim chiflele cu un prosop curat de bucătărie și le lăsăm așa până ajung la temperatura camerei.
Notă: umplutura a rămas în partea de jos, deoarece am întins aluatul într-un strat prea subțire.
Savurați cu poftă! Poftă bună!