Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Conopidă în vas yena, la cuptor – Conopidă cu smântână și cașcaval – Curcubeu pe cerul gurii, fără să exagerez!
Ingrediente necesare:
- 800 g conopidă
- 4 ouă mare
- 120 g smântână fermentată
- 130 g cașcaval ras
- Jumătate linguriță sare
- Sare pentru înmuierea și pentru fierberea conopidei
- 1 linguriță usturoi granulat
- 1 praf piper negru
- 1 legătură mică ceapă verde
Pentru această rețetă am folosit o tavă de 16*19 cm, înalt de 5 cm.
Mod de preparare:
Amestecăm 2-3 L de apă cu 2 lingurițe de sare. Scufundăm conopida în ea și lăsăm căpățâna să se înmoaie timp de 15 minute. În acest fel, vom elimina și eventualele insecte ascunse printre buchețele însă acest pas este opțional.
Spălăm bine conopida, rupem în buchețele pe care le punem în apă clocotindă, ușor sărată. Fierbem conopida timp de 8-9 minute, până devine semipreparată. O scoatem din apă și o lăsăm să se răcească un pic.
Dacă buchețelele sunt prea mari, le tăiem în jumătăți. Transferăm conopida în tava unsă cu un pic de ulei.
Spargem ouăle într-un bol mare. Adăugăm jumătate linguriță de sare, un pic de piper măcinat, 1 linguriță de usturoi granulat și batem cu telul până la omogenizare. Încorporăm și smântâna și 3/ 4 din cașcavalul ras. Turnăm compoziția peste conopida din tavă, presărăm cașcavalul ras rămas deasupra și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 170-180 de grade. Coacem budinca timp de 25-30 minute, până sosul se încheagă și cașcavalul se rumenește frumos.
La final, presărăm ceapă verde tocată deasupra.
Savurați cu poftă! Poftă bună!