Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Salată pentru iarnă, fără oțet, gustoasă și aromată – Salată cu vinete, roșii, ardei dulci, ceapă, usturoi și condimente
Ingrediente necesare:
- 2 kg vinete
- 1 kg roșii
- 1 kg ardei dulci, de diferite culori
- 500 g ceapă
- 2 căpățâni usturoi
- 100 g pătrunjel și coriandru proaspăt
- 2 lingurițe rase sare neiodată
- Sare neiodată pentru sărarea vinetelor și pentru adăugarea între straturile salatei
- 250-300 ml ulei pentru prăjit
Legumele se cântăresc după curățare. Din ingredientele de mai sus umplem 6 borcane de 500 ml.
Mod de preparare:
Îndepărtăm capetele vinetelor și le curățăm parțial de coajă, oferindu-le un aspect dungat. Le tăiem în rondele groase de 1 cm, le presărăm cu sare și le lăsăm deoparte timp de 15 minute ca să-și elibereze sucul. Ulterior, le uscăm cu prosoape de hârtie.
Curățăm ardeii de codițe, nervuri și semințe și tăiem fiecare ardei în 6 felii lungi. Tocăm ceapa în semiluni subțiri. Opărim roșiile după care le curățăm de coajă și semințe și le tăiem în bucățele. Mărunțim și verdeața și trecem usturoiul prin presă.
Punem roșiile într-un tuci sau într-o cratiță. Punem cratița pe foc și fierbem roșiile timp de 20 de minute din momentul în care dau în clocot, sub capac și pe foc mic, amestecăm frecvent. După 20 de minute adăugăm 2 lingurițe de sare, amestecăm bine și luăm sosul de pe foc. Prăjim vinetele într-un pic de ulei încins, pe foc mare, câte 2 minute pe fiecare parte.
Prăjim și ceapa într-un pic de ulei până devine semitransparentă. Prăjim ardeii dulci într-un pic de ulei încins, pe foc mare, timp de 1 minut pe fiecare parte.
În fiecare borcan punem câte 2 linguri de sos de roșii, 1 linguriță de verdeață, 1 linguriță de usturoi, un strat de vinete, un pic de ceapă prăjită, 2 bucăți de ardei, sare, încă un strat de vinete, 2 linguri de sos de roșii, 1 linguriță de verdețuri, 1 linguriță de usturoi, încă 2 bucăți de ardei, sare, un pic de ceapă călită și jumătate linguriță de usturoi pisat. Urmează încă un strat de vinete, 1 linguriță de verdețuri, ceapă călită, 3 linguri de sos, un praf de sare 1 linguriță de verdețuri.
Acoperim borcanele umplute cu capace sterilizate dar nu le închidem ermetic. Le punem într-o cratiță mare la baza căreia am pus un prosop curat. Turnăm apă în cratiță cât să acopere 3/ 4 din înălțimea borcanelor.
Punem cratița pe foc și din momentul în care apa dă în clocot, sterilizăm borcanele timp de 30 de minute, la foc mic. Verdețurile din borcane își vor modifica culoarea.
După sterilizare, scoatem pe rând borcanele din apă și le închidem ermetic. Le întoarcem cu susul în jos, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească complet. Le depozităm în cămară.
Savurați cu poftă! Poftă bună!