Ingrediente necesare pentru blat:
- o pungă de făină (1 kg)
- sare
Pentru uns:
- 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui (sau ulei de măsline, după gust)
- un cub de unt (60-80 grame)
Mod de pregătire:
1. Într-un bol de sticlă adânc adăugăm făina și o linguriță de sare. Amestecăm 2-3 minute manual, după care facem o adâncitură în mijlocul bolului și adăugăm apa.
2. Amestecăm bine până aluatul capătă o textură omogenă. Acoperim vasul cu folie alimentară.
3. Într-o oală adăugăm cubulețul de unt și 3-4 linguri de ulei. Încălzim la foc mic și amestecăm…
4. Împărțim aluatul în 8 părți egale, pe care le modelăm sub formă de minge.
5. Modelăm bilele într-un blat nu foarte subțire. Într-o farfurie ușor adâncă adăugăm o lingură din oala cu unt și ulei topit.
6. Punem aluatul făcut blat în farfurie și îl ungem cu compoziția de unt și ulei.
7. Modelul celelalte bile de aluat într-un blat, apoi adăugăm blatele unul peste altul, unse cu unt și ulei.
8. Acoperim cele 8 blaturi suprapuse cu folie alimentară și lăsăm să se odihnească pentru 10-15 minute…
9. După ce trece un sfert de oră, luăm primul blat și îl întindem într-o foaie subțire.
10. După ce am întins bine blatul, luam părțile laterale și le suprapunem peste mijloc, astfel încât să formăm un pătrat.
11. Transferăm blatul pe o tavă de copt, pe care o ungem cu puțin ulei. Procedăm la fel cu fiecare blat. Așezăm blatele unul peste altul.
12. Acoperim tava de copt cu folie alimentară și lăsăm să se odihnească timp de 10-15 minute…
13. Scoatem folia alimentară și întindem cubul mare de aluat pe toată suprafața tăvii de copt.
14. Preîncălzim cuptorul la 180 grade Celsius. Coacem timp de 30-35 minute… Este gata!
Poftă bună!