Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Slănină în saramură, la borcan – Rețetă țărănească, bună de te lingi pe degete

Ingrediente necesare:

  • 1,5 kg slănină sau piept de porc
  • 10-12 căței usturoi

Ingrediente necesare pentru saramură:

  • 1 L apă
  • 8 linguri sare neiodată
  • 3-4 foi dafin
  • 4-5 boabe piper negru
  • 4-5 boabe ienibahar

Mod de preparare:

Pentru saramură, turnăm apa într-o cratiță, adăugăm sarea, foile de dafin, boabele de ienibahar și de piper și amestecăm. Punem pe foc și fierbem saramura timp de 3-4 minute din momentul în care dă în clocot. După ce sarea se dizolvă complet, lăsăm saramura să se răcească complet.

Spălăm bine slănina și curățăm șoricul de pe ea. Tăiem în bucăți potrivite pentru borcanul ales. Tăiem și usturoiul în feliuțe subțiri.

Pe fundul borcanului curat și uscat punem câteva feliuțe de usturoi după care punem bucățile de slănină cu șoriciul în jos. Presărăm fiecare strat de slănină cu feliuțe de usturoi.

Turnăm saramura rece în borcanul umplut, acoperind complet slănina. Adăugăm și folie de dafin și boabele de piper și ienibahar din saramură.

Acoperim borcanul cu capac și lăsăm deoparte timp de 2 zile, la temperatura camerei. Ulterior, dăm la frigider pentru încă 2 zile.

Peste 4 zile scoatem slănina din saramură și o uscăm cu prosoape de hârtie. Învelim fiecare bucată în hârtie de copt sau în folie de aluminiu și le păstrăm la congelator. Înainte de consum, lăsăm bucățile de slănină să se dezghețe la frigider.

Savurați cu poftă! Poftă bună!