Rețetă cu imagini, explicată pas cu pas – Prăjitură de casă rapidă și aromată – Prăjitură cu smântână, brânză dulce și cremă de caise
Ingrediente necesare pentru pandișpan:
- 2-3 ouă
- făină
- zahăr
- sare
Ingrediente necesare pentru cremă:
- O cană (300 ml) de smântână lichidă pentru frișcă (30% grăsime)
- un pahar de brânză de vaci (300 grame)
- smântână pentru gătit (20% grăsime)
- o cană de zahăr (180 grame)
- caise la conservă (compot)
- un plic de zahăr vanilat
- un plic de gelatină
Mod de pregătire:
- Începem prin a prepara pandișpanul. Spargem ouăle și punem albușurile într-un bol și gălbenușurile în alt bol.
2. Cu un mixer, începem să batem albușurile. Adăugăm treptat un vârf de linguriță de sare și o linguriță de zahăr. Amestecăm bine până obținem o compoziție spumoasă…
3. Adăugăm, pe rând, gălbenușurile. Amestecăm bine după fiecare gălbenuș adăugat. Adăugăm două linguri cu vârf de făină pentru cozonac. Amestecăm manual timp de aproximativ 10 minute, până obținem o compoziție omogenă…
4. Luăm o formă de copt de dimensiuni medii (21 cm diametru) și o tapetăm cu hârtie de copt. Transferăm aluatul și repartizăm uniform cu o lingură mare. Preîncălzim cuptorul la 180 grade Celsius. Punem la copt pentru aproximativ 20-25 minute…
5. La finalul coacerii, aluatul își va dubla dimensiunile și va căpăta o textură spumoasă. Îndepărtăm cu atenție crusta formată la suprafață sau pe fund.
6. Micșorăm diametrul aluatului tăind aproximativ 1 cm din margini.
7. Așezăm blatul într-o formă de aceeași dimensiune cu cea în care s-a copt (21 cm diametru). Tapetăm mariginile formei cu folie de acetat de 9 cm.
8. Desfacem conserva de caise (compotul) și însiropăm blatul cu lichidul (siropul) din conservă, turnând aproximativ două-trei linguri mari și împrăștiind cu o pensulă…
9. Într-un bol curat adăugăm gelatina alimentară și turnăm o jumătate de cană de sirop din conserva de caise.
10. Punem caisele din conservă într-un blender și mixăm aproximativ 3 minute, până obținem un piure omogen…
11. Curățăm blenderul și punem brânza în blender. Adăugăm 100 grame de zăhăr și 50 grame de smântână. Mixăm până la omogenizarea completă…
12. Turnăm smântâna lichidă într-un bol de sticlă înalt și începem să amestecăm cu ajutorul unui mixer, setat la viteza cea mai mică. Adăugăm treptat zahăr, câte 50 grame de 2-3 ori. Mixăm până obținem o compoziție cu textură spumoasă…
13. Adăugăm în bolul cu smântâna lichidă compoziția de brânză din blender. Amestecăm cu mixerul 5-10 minute…
14. Topim gelatina în cuptorul cu microunde, în reprize de 10-20 secunde (amestecând după fiecare repriză).
15. Jumătate de gelatină o adăugăm în bolul cu cremă de frișcă, amestecând continuu, iar cealaltă jumătate în bolul cu piure-ul de caise…
16. Turnăm crema de brânză deasupra blatului din pandișpan în forma de copt…
17. Cu ajutorul unei furculițe, facem un ornament la suprafață, amestecând ușor…
18. Punem tortul la frigider pentru cel puțin 4 ore. Este gata!
Poftă bună!