Tort delicios, cu gust intens de caramel – Desert de casă – Se prepară din 200g făină, 2 ouă, 100g unt și…

Ingrediente necesare pentru blaturi:

 • 100 g unt
 • 120 g zahăr
 • 2 ouă medii
 • 80 g caramel
 • 200 g făină
 • 1 linguriță bicarbonat de sodiu

Ingrediente necesare pentru cremă:

 • 600 g smântână fermentată 30%
 • 230 g caramel

Ingrediente necesare pentru glazură:

 • 100 g ciocolată neagră 50%
 • 130 g smântână pentru frișcă 30-35%

Alte ingrediente necesare:

 • 70 g arahide mărunțite
 • 50 g caramel

Din ingredientele de mai sus obținem un tort de 1600g, de 16*24*6 cm.

Mod de preparare:

Pentru blaturi, topim untul într-o cratiță cu fundul gros. Adăugăm zahărul, amestecăm foarte bine și aducem compoziția până la punctul de fierbere. Reducem focul la minim, adăugăm caramelul și amestecăm până la omogenizare.

Adăugăm și bicarbonatul și amestecăm energetic: compoziția va deveni spumoasă și își va mări volumul de câteva ori. Ulterior, o luăm de pe foc și amestecăm până reacția dintre caramel și bicarbonat de se sfârși.

Transferăm compoziția într-un bol încăpător. O amestecăm și o răcim până devine doar caldă (verificăm cu degetul) după care adăugăm câte un ou și omogenizăm după fiecare. În 2 tranșe încorporăm și făina cernută, amestecând până la omogenizare după fiecare. Vom obține un aluat moale, lipicios și dens pe care îl împărțim în 2 părți egale.

Transferăm fiecare porție pe câte o tavă de 26*34 cm, tapetată cu hârtie de copt. Coacem blaturile la cuptorul preîncălzit la 190 de grade, 8-10 minute fiecare, sau până trec testul cu scobitoarea.

Imediat ce scoatem un blat de la cuptor, uniformizăm marginile (nu aruncăm bucățelele!) și tăiem în două bucăți a câte 15*23 cm. Lăsăm să se răcească complet. Procedăm la fel și cu celălalt blat.

Pentru cremă, punem caramelul moale și smântâna fermentată într-un bol încăpător. Amestecăm un pic cu spatula după care mixăm până obținem o cremă stabilă, omogenă și densă. Din crema astfel obținută punem deoparte 3 linguri, acoperind-o cu folie alimentară. O dăm la frigider.

Punem o formă reglabilă pe un platou. Tapetăm forma, în interior, cu folie acetat și așezăm primul blat în ea. Întindem un strat de cremă. Repetăm straturile, umplând blaturile cu cremă și cu câte 1/ 3 din arahidele mărunțite. Peste ultimul blat întindem doar crema și uniformizăm frumos. Dăm tortul la frigider.

Pentru glazură, încălzim smântâna pentru frișcă până ajunge aproape de punctul de fierbere. Avem grijă să nu o fierbem! Turnăm smântâna fierbinte peste bucățelele de ciocolată, lăsăm deoparte timp de 30 de secunde după care amestecăm până la omogenizare. Turnăm glazura astfel obținută peste stratul de cremă și uniformizăm frumos. Dacă apar bule de aer pe suprafața glazurii, le spargem cu o scobitoare.

Dăm tortul la frigider peste noapte sau măcar pentru 5-6 ore. A doua zi îndepărtăm forma și folia și întindem crema pusă deoparte pe marginile tortului. În continuare, decorăm marginile cu firimiturile de aluat rămase de la uniformizare. Suprafața o putem decora cu caramel.

Savurați cu poftă! Poftă bună!