Prăjitură cu mac și portocale – Moale, fină și delicioasă – Prăjitură rapidă, fără lapte, fără unt și fără ouă
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 2 portocale
- >75 g semințe de mac
- 1 pahar griș
- 1 pahar făină
- Jumătate pahar zahăr
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 3 g amidon de porumb
- 10 g zahăr vanilat
- 100 ml ulei
Ingrediente necesare pentru sirop:
- Zeama de la jumătate de portocală
- 40 ml apă
- 25 g zahăr
Pentru aceste cantități, am folosit o tavă rotundă de 20 cm.
Mod de preparare:
Pentru aluat, acoperim semințele de mac cu apă fierbinte și le lăsăm deoparte timp de 10 minute. Ulterior, scurgem apa și transferăm macul într-un bol mai mare. Adăugăm zahărul și amestecăm bine. pisăm cu pistilul de la mojar, timp de 10-15 minute, ca macul să-ți elibereze sucul.
Tăiem partea superficială a cojilor de portocale: doar partea portocalie, nu și cea albă. Tăiem în bucățele. Stoarcem zeama din portocale: avem nevoie de 250 ml. Dacă nu avem suficientă zeamă, completăm cu apă.
Într-un bol mare punem: făina, grișul, amidonul, bicarbonatul, zahărul vanilat, coaja de portocală și amestecăm foarte bine. Încorporăm și compoziția de mac, adăugăm zeama de portocale, uleiul și amestecăm cu grijă, cu o lingură, până la omogenizare. Vom obține un aluat semilichid. Lăsăm aluatul deoparte, timp de 10 minute, până grișul se umflă. Aluatul este gata atunci când lasă lingura lasă urme persistente prin el în timpul amestecării.
Tapetăm tava cu hârtie de copt și îi ungem pereții cu ulei și presărăm cu griș. Transferăm aluatul în tavă, uniformizăm și batem tava de masă de câteva ori. Coacem prăjitura la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 50 de minute aproximativ, sau până trece testul cu scobitoarea. Nu ținem prăjitura prea mult la cuptor, altfel va ieși uscată.
Pentru sirop (opțional), punem toate ingredientele necesare într-o cratiță mică. Amestecăm și aducem până la punctul de fierbere. Zahărul trebuie să se dizolve complet. Lăsăm siropul să se răcească.
După coacere, scoatem prăjitura din cuptor și o ungem cu sirop, folosind o pensula de silicon. O scoatem din formă și o lăsăm să se răcească după care o transferăm pe un platou.
Savurați cu poftă! Poftă bună!