Rețetă pas cu pas, în imagini – Cornuri dulci de casă, cu umplutură de mere – Cornuri fine, fragede, pufoase și aromate
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 300 ml lapte
- 2 linguri zahăr
- 1,5 linguriță drojdie uscată
- 1 linguriță sare
- 1 ou
- 120 ml ulei
- 600 g făină, aproximativ
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 4-5 mere
- 2 linguri zahăr
- 10 g zahăr vanilat
- 1 lingură amidon amestecat cu 2 linguri de apă
Alte ingrediente necesare:
- 1 ou pentru uns
- Zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
Pentru aluat, turnăm laptele cald într-un bol mare, adăugăm drojdia, zahărul și amestecăm. Lăsăm deoparte timp de 10-15 minute, cât să se activeze drojdia.
Adăugăm sarea, oul, uleiul și amestecăm bine cu un tel. Treptat adăugăm și făina cernută, amestecând la început cu lingura după care frământând cu mâna până obținem un aluat nelipicios, omogen și moale. Acoperim bolul cu capac sau cu un prosop curat de bucătărie și lăsăm aluatul la dospit, la loc cald, timp de 40-45 de minute sau până își dublează sau triplează volumul.
Pentru umplutură, curățăm merele de cotoare și de semințe și le tăiem în mici cubulețe. Le punem într-o tigaie, adăugăm zahărul vanilat, amestecăm și le caramelizăm, pe foc mediu, până se înmoaie și se evaporă tot lichidul lăsat. Ulterior, adăugăm și amidonul dizolvat în apă și gătim totul împreună până capătă o consistență vâscoasă. Transferăm umplutura pe o farfurie și lăsăm să se răcească.
Modelăm cornurile: frământăm un pic aluatul, îl împărțim în 13-14 bile. Luăm prima bucată, întindem sub formă de turtiță rotundă și subțire. Tăiem până la jumătate, doar dintr-o parte.
Punem 1 linguriță cu vârf de umplutură în partea dreaptă a secțiunii și rulăm sub formă de rulou, concentric, începând de la secțiune. Procedăm la fel și cu alatul rămas.
Tapetăm baza unei tăvi rotunde cu hârtie de copt și transferăm cornurile în ea: cu vârful spre centrul tăvii. Punem un cerculeț de aluat peste vârfuri, așa cum se vede în imaginea de mai jos.
În cazul nostru, au încăput 10 cornuri în tavă. Pe celelalte le-am copt separat. Acoperim tava cu folie alimentată și lăsăm cornurile la dospit timp de 15-20 de minute. Ulterior, le ungem cu ou bătut.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru aproximativ 25 de minute. După ce cornurile să răcesc un pic, le transferăm pe un platou și, opțional, le pudrăm cu zahăr pudră.
Savurați cu poftă! Poftă bună!