Pur și simplu se topesc în gură – Prăjiturele moi și sfărâmicioase
Ingrediente necesare:
- 600 g făină
- 10 g drojdie proaspătă
- 2 lingurițe zahăr
- 200 g untură
- 200-250 ml smântână (depinde de tipul de făină)
- Un praf de sare
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- Gem de prune
- Nucă măcinată amestecată cu gem de caise
Alte ingrediente necesare:
- 200 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare:
Cernem făina într-un bol. Adăugăm zahărul, sarea și drojdia sfărâmițată. Adăugăm și untura și amestecăm bine cu mâinile până obținem o consistență sfărâmicioasă. Adăugăm smântână cât să obținem un aluat moale și nelipicios.
Nu lăsăm aluatul la dospit: îl transferăm pe suprafața de lucru presărată cu făină. Întindem la o grosime de 0,5 cm și decupăm prăjiturele cu ajutorul unui pahar cu diametrul de 6 cm.
Adunăm aluatul care a rămas, frământăm, întindem și decupăm.
Aplatizăm un pic prăjiturelele, punem umplutură la margine și pliem. Aplatizăm ușor, lipim capetele și formăm prăjiturelele. Le transferăm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 15 minute. Nu le coacem pentru prea mult timp, nu trebuie să se rumenească.
Amestecăm zahărul pudră cu cel vanilat și trecem prăjiturelele fierbinți prin acest amestec.
Notă: prăjiturelele rămân proaspete chiar și 2 săptămână dacă sunt păstrate în cutie cu capac. Din aceste cantități am umplut două tăvi de aragaz.
Savurați cu poftă, alături de cafea sau de ceaiul preferat. Poftă bună!