Gust irezistibil – Prăjitură cu foi cu miere, cremă fină și glazură de ciocolată
Ingrediente necesare pentru foi:
- 250 g unt
- 3 linguri miere
- 300 g zahăr
- 3 ouă
- 400 g făină
- 1 linguriță bicarbonat
- 150-200 ml lapte
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 1 L lapte
- 12 linguri pline griș
- 8 linguri zahăr
- 200 ml frișcă lichidă
- Jumătate borcan gem de caise
Ingrediente necesare pentru glazură:
- 150 g ciocolată
- 150 ml frișcă lichidă
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 de grade.
Pentru foi, topim untul pe baie de aburi, împreună cu zahărul și cu mierea. După omogenizare, adăugăm ouăle și amestecăm foarte bine. Adăugăm și făina amestecată cu bicarbonatul și omogenizăm din nou. Dacă aluatul este prea dens și nu este suficient de lichid, adăugăm și lapte.
Tapetăm o tavă cu hârtie de copt și transferăm 1/ 4 din cantitatea de aluat în ea. Uniformizăm și coacem foaia timp de 10 minute aproximativ. Repetăm pașii și coacem încă 3 foi.
Pentru cremă, punem laptele la fiert. Adăugăm și grișul și zahărul și amestecăm, pe foc mediu, până se îngroașă. Acoperim suprafața compoziției cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
Separat, mixăm spumă tare frișca după care o încorporăm în compoziția rece de griș.
Asamblare: peste prima foaie întindem jumătate din cantitatea de cremă. Acoperim cu o altă foaie peste care întindem un strat generos de gem. Acoperim cu o foaie peste care întindem crema rămasă. Acoperim stratul de cremă cu ultima foaie.
Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată pe baie de aburi, împreună cu frișca lichidă. Amestecăm până la omogenizare. Întindem glazura astfel obținută peste foaia superioară.
Dăm prăjitura la rece peste noapte.
Savurați cu poftă! Poftă bună!