Croissante pufoase, moi și savuroase, se desfac în fâșii – Croissant cu cașcaval
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 600 g făină
- 100 g unt moale
- 30 g drojdie
- 150 ml lapte călduț
- 1 ou
- 120 g smântână
- 1 linguriță zahăr
- 2 lingurițe sare sau după gust
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 100 g unt moale
- 100 g cașcaval ras
Alte ingrediente necesare:
- 1 ou bătut
- Cașcaval ras sau semințe
Mod de preparare:
Pentru aluat, dizolvăm zahărul și drojdia în laptele călduț. Punem deoparte pentru 10-15 minute.
Cernem făină într-un bol mare. Adăugăm sarea și amestecăm bine. Adăugăm smântâna, oul, amestecul de drojdie și începem să frământăm. Când aluatul este aproape omogen, încorporăm și untul moale.
Fără să lăsăm aluatul la dospit, îl transferăm pe suprafața de lucru presărată cu făină. Întindem într-un blat cât mai subțire și îl ungem cu untul moale. Presărăm cașcaval ras deasupra și rulăm.
Acoperim cu un prosop curat de bucătărie, lăsăm deoparte timp de 10 minute după care tăiem în două părți egale.
Întindem prima bucată la o mărime de 30*40 cm. Tăiem în triunghiuri, facem câte o tăietură pe fiecare, pe partea mai lată, după care rulăm.
Transferăm croissantele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând suficient spațiu între ele. Lăsăm deoparte, la loc cald, pentru 30 de minute. Procedăm la fel și cu aluatul rămas.
După cele 30 de minute, le ungem cu ou bătut și presărăm cașcaval ras sau semințe peste ele. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 25-30 minute. Punem o tavă cu apă în cuptor, sub tava cu croissantele.
Savurați cu poftă! Poftă bună!