Rețetă simplă și gustoasă, pentru iarnă – Salată de vinete în sos de tomate și legume
Ingrediente necesare:
- 1,5 kg vinete
- 500 g roșii
- 500 g ardei gras
- 1 ardei iute
- 1 căpățână usturoi
- Jumătate pahar zahăr (pahar de 250 ml)
- 3 linguri oțet 9%
- Jumătate pahar ulei
- Jumătate pahar apă
- 1 lingură rasă sare
Mod de preparare:
Trecem ardeii (cel iute și cei grași) și roșiile prin mașina de tocat carne. Transferăm într-o cratiță și punem pe foc.
Aducem sosul până la punctul de fierbere după care adăugăm uleiul, sarea, zahărul și amestecăm bine. fierbem pentru încă 2 minute după care adăugăm și vinetele tăiate rondele, cuburi sau felii.
Amestecăm, acoperim cu un capac și fierbem salata, la foc mic, timp de 30 de minute aproximativ, din momentul în care dă în clocot. Amestecăm periodic și completăm cu apă fierbinte dacă este nevoie. Vinetele trebuie să fie moi dar nu trebuie să fiarbă foarte tare.
Cu aproximativ 5-10 minute înainte ca vinetele să fie gata, adăugăm și oțetul și usturoiul pisat. Amestecăm bine, lăsăm salata să dea în clocot după care o luăm de pe foc.
Repartizăm salata în borcane sterilizate pe care le închidem ermetic și le întoarcem cu susul în jos. Le învelim cu o pătură și le lăsăm deoparte până se răcesc complet.
Din cantitățile de mai sus am obținut 5 borcane de 0,5 L, plus un pic de salată pentru degustare.
Savurați cu poftă! Poftă bună!