Rețetă fără sterilizare și fără oțet – Pepene roșu delicios, la borcan
Ingrediente necesare:
- 600-650 g pepene roșu pentru un borcan de 1 L
- 1,2-1,3 kg pepene roșu pentru un borcan de 2 L
- 1,8-2 kg pepene roșu pentru un borcan de 3L
- Frunze de țelină
Ingrediente necesare pentru marinadă:
- 1,5 L apă
- 30 g sare
- 90 g zahăr
- 6 g (1 linguriță) acid citric
Mod de preparare:
Spălăm pepenele roșu cu un burete dur și cu bicarbonat de sodiu sau cu săpun de rufe după care îl clătim foarte bine sub jet de apă.
Îl tăiem în bucăți care vor intra ușor pe gura borcanului. În cazul în care coaja nu vă place, atunci tăiați-o dar nu o aruncați: puneți-o la baza borcanelor întrucât oferă un gust și o aromă deosebită.
Înainte de a pune bucățile de pepene în borcane, turnăm apa într-o cratiță și o aducem până la punctul de fierbere. Punem pepenele în borcane, cât mai compact, însă cu grijă ca să nu scurgem zeama. Adăugăm și frunze de țelină și agităm ușor borcanele.
Umplem borcanele cu apă clocotită, le acoperim cu capace și le lăsăm deoparte timp de 20 de minute. După cele 20 de minute, scurgem apa și măsurăm lichidul: noi am obținut 2,5 L, așadar vom pregăti 3 L de marinadă (ca să fie cu rezervă).După ce am măsurat lichidul, îl putem arunca.
Turnăm în cratiță volumul necesar de apă curată. Adăugăm zahărul, sarea și acidul citric, amestecăm și dăm marinada în clocot. O turnăm imediat în borcane în așa fel încât să acopere bine pepenele. Închidem borcanele ermetic, le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură călduroasă și le lăsăm așa până se răcesc complet.
Borcanele cu pepene verde se pot păstra și la loc răcoros dar și la temperatura camerei. Important este să stea într-o încăpere mai întunecoasă. Pepenii sunt dulci-acrișori, ușor sărați și plăcut aromați.
Se pot servi la orice masă, ca aperitiv, desert sau alături de feluri principale.
Savurați cu poftă! Poftă bună!