Dovlecei marinați, aromați și delicioși – Dovlecei crocanți pentru iarnă
Ingrediente necesare pentru un borcan de 1 L:
- 3 kg dovlecei, de preferat fără semințe (pentru 5 borcane de 1L)
- 2 căței mari de usturoi
- 4 felii morcov
- 1 foaie dafin
- 2 boabe ienibahar
- 5 boabe piper negru
- Câteva fire de pătrunjel și de mărar
- 30 g zahăr
- 30 g sare gemă
- 40 g oțet
- 1 praf acid citric – opțional
Mod de preparare:
Începem prin a tăia morcovul și dovleceii pai.
Punem la fiert o cratiță cu apă. Dacă folosim apă de la robinet, cu clor, este nevoie să o fierbem foarte bine.
La baza fiecărui borcan punem mărar, pătrunjel, foaie de dafin, ienibahar, piper negru și bucățele de usturoi, după care punem și dovleceii: vertical și compact. Între dovlecei punem morcov și câteva fire de verdeață.
Umplem borcanele cu apă clocotită, le acoperim cu capace și le lăsăm deoparte pentru 20-25 minute.
Ulterior, scurgem apa din borcane în cratiță și o dăm în clocot.
Umplem din nou borcanele, le acoperim cu capace și le lăsăm deoparte, de data asta timp de 30-35 minute.
Scurgem apa în cratiță, adăugăm acum și sarea și acidul citric, amestecăm și aducem marinada până la punctul de fierbere.
Punem în fiecare borcan zahăr și oțet după care le acoperim cu capace.
Repartizăm marinada în borcane după care le închidem ermetic, le întoarcem cu susul în jos, le învelim cu o pătură și le lăsăm deoparte timp de 24 de ore. Ulterior, depozităm la loc răcoros, în pivniță sau în debara.
Savurați cu poftă! Poftă bună!