Chifle de casă moi și pufoase, atât de aromate și de fragede încât se topesc în gură – Chifle dulci cu mere și scorțișoară
Ingrediente necesare pentru aluat (folosim ingrediente la temperatura camerei):
- 300 ml lapte cald
- 4 linguri zahăr
- 1 linguriță rasă sare
- 7 g drojdie uscată sau 22 g drojdie proaspătă
- 40 ml ulei
- 40 g unt
- 1 ou
- 550-600 g făină
Ingrediente necesare pentru umplutură:
- 3 mere
- 30 g unt
- 30 g zahăr
- Scorțișoară după gust – opțional
Ingrediente necesare pentru uns:
- 1 lingură lapte
- 1 gălbenuș de ou
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecăm laptele cald cu zahărul și cu drojdia, folosind un tel. Acoperim vasul cu folie și lăsăm deoparte timp de 15 minute, ca să se activeze drojdia.
Ulterior, adăugăm uleiul, untul moale, oul, sarea și amestecăm bine, cu telul. Încorporăm și un sfert din cantitatea de făină după care treptat încorporăm și făina rămasă și frământăm un aluat omogen, moale și nelipicios. Rotunjim aluatul și îl punem într-un bol uns cu ulei. Acoperim bolul cu un prosop de bucătărie și îl dăm la loc cald pentru aproximativ 1 oră.
Pentru umplutură, curățăm merele de coajă, cotoare și semințe după care le tăiem în felii, după cum se vede în imaginea de mai jos.
Ne ungem mâinile cu ulei, lucrăm un pic aluatul dospit după care îl transferăm pe suprafața de lucru presărată cu un pic de făină. Întindem un blat gros de 0,3 cm aproximativ. Uniformizăm marginile după care tăiem în fâșii de 8-9 cm lățime.
Adunăm resturile de aluat, formăm o bilă, întindem și tăiem în fâșii. Tăiem fâșiile în jumătate, obținând astfel 12 bucăți din care vom obține 12 chifle.
Luăm o fâșie și facem tăieturi precum se vede în imaginea de mai jos.
Pe jumătatea întreagă de aluat punem o felie de măr peste care presărăm zahăr ( și scorțișoară, opțional) și punem o bucățică de unt. Peste bucățica de unt mai punem o felie de măr și rulăm.
Procedăm la fel și cu restul fâșiilor și transferăm chiflele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, lăsând o distanță între ele. Acoperim cu un prosop și le lăsăm deoparte timp de 15 minute.
După cele 15 minute, ungem chiflele cu gălbenuș amestecat cu lapte și dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, timp de 20-22 de minute.
Savurați cu poftă! Poftă bună!