Prăjitură de casă în 3 culori – Prăjitură pufoasă și cremoasă

Ingrediente necesare pentru blat:

  • 4 ouă
  • 4 linguri zahăr
  • 5 linguri făină
  • 2 linguri apă
  • 50 ml ulei
  • 1 lingură pudră de cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 250 ml cafea sau lapte cu cacao

Ingrediente necesare pentru cremă:

  • 4 gălbenușuri
  • 1 lingură zahăr
  • 300 ml lapte
  • 5 linguri făină
  • 100 g unt
  • 3 linguri zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat

Ingrediente necesare pentru stratul alb:

  • 4 albușuri
  • 7 linguri zahăr
  • 4 linguri apă

Ingrediente necesare pentru glazură:

  • 100 g ciocolată
  • 3 linguri ulei

Mod de preparare:

Pentru blat, separăm albușurile de gălbenușuri și mixăm albușurile spumă tare. Separat, mixăm gălbenușurile spumă împreună cu zahărul, până se deschid la culoare. Încorporăm și apa, uleiul, făina, pudra de cacao și omogenizăm. La final încorporăm și spuma de albușuri.

Transferăm compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Dăm tava la cuptorul preîncălzit la 180 de grade până blatul trece testul cu scobitoarea. Lăsăm să se răcească după care îl tăiem în două.

Pentru cremă, amestecăm gălbenușurile cu zahărul tos și cel vanilat. Adăugăm și făina. Treptat turnăm și un pic de lapte, amestecând continuu. Punem laptele rămas pe foc și când fierbe adăugăm compoziția de budincă. Amestecăm continuu până se îngroașă după care lăsăm budinca să se răcească complet.

Separat, mixăm untul împreună cu zahărul pudră. Treptat încorporăm și budinca rece, mixând până la omogenizare. Însiropăm primul blat, întindem crema peste el și acoperim cu al doilea blat pe care îl însiropăm.

Notă: cel mai bine este să turnăm cafeaua/ laptele peste blat și să-l lăsăm deoparte un pic, și ulterior să întindem crema peste el.

Pentru stratul alb, mixăm albușurile la cea mai mare viteză. Amestecăm apa cu zahărul și punem pe foc până începe să fiarbă. Din acel moment mai fierbem timp de 2 minute după care turnăm imediat câte puțin în spuma de albușuri și mixăm la viteză maximă. Întindem spuma peste blat și dăm prăjitura la frigider.

Pentru glazură, topim bucățelele de ciocolată împreună cu uleiul pe baie de aburi. Turnăm glazura peste prăjitură și dăm la frigider pentru câteva ore.

Savurați cu poftă! Poftă bună!