Gogoși de casă fragede, pufoase și aromate – Gogoși umplute cu cremă de vanilie
Ingrediente necesare pentru aluat:
- 500 g făină
- 30 g drojdie
- 65 g zahăr
- 250 ml lapte
- 60 g unt
- 1 ou + 1 gălbenuș
- Un praf de sare
- 2 linguri esență de rom
- Coaja rasă de la jumătate de lămâie
- Ulei pentru prăjit
Ingrediente necesare pentru crema cu vanilie:
- 500 ml lapte
- 2 plicuri budincă de vanilie
- 4 linguri zahăr
- 125 g unt
- Esență de rom după gust
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecăm drojdia cu laptele cald, cu 1 lingură de făină și cu 1 linguriță de zahăr. Punem deoparte timp de 15 minute. Cernem făina într-un bol mai mare. Adăugăm sarea, zahărul rămas, coaja de lămâie, oul întreg, gălbenușul, esența de rom, laptele rămas, untul topit dar nu fierbinte și amestecul de drojdie.
Frământăm un aluat omogen și neted. Acoperim bolul cu un prosop curat, punem la loc cald și lăsăm aluatul la dospit timp de 45 minute.
După dospire, transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină. Îl întindem la o grosime de 1-1,5 cm și decupăm cu un pahar. Acoperim rondelele de aluat cu un prosop și le lăsăm la dospit pentru 20 de minute.
Încingem ulei într-o cratiță și prăjim gogoșile până se rumenesc frumos pe ambele părți, după care le scoatem pe șervețele de hârtie.
Pentru cremă, amestecăm laptele cu praful de budincă și cu zahărul, fierbem până se îngroașă, după care o luăm de pe foc.
Treptat, încorporăm untul și esența de rom, amestecând continuu, după care dăm crema la frigider să se răcorească bine.
Tăiem gogoșile în două și le umplem cu crema de vanilie.
Savurați cu poftă! Poftă bună!