Prăjitură de casă ușoară și aromată, de vară – Prăjitură cu blat cu nucă, cremă de vanilie și frișcă
Ingrediente necesare pentru blat:
- 80 g zahăr
- 100 g nucă măcinată
- 100 g biscuiți măcinați
- 5 albușuri
- 2 gălbenușuri
- 50 ml ulei
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente necesare pentru cremă:
- 3 gălbenușuri
- 2 plicuri budincă de vanilie
- 5 linguri zahăr
- 700 ml lapte
- 100 g unt
Alte ingrediente necesare:
- 300 ml frișcă lichidă
- Ciocolată pentru decor
Mod de preparare:
Pentru cremă, punem la fiert 500 ml de lapte. Amestecăm laptele rămas cu praful de budincă, zahărul și cu gălbenușurile.
Turnăm compoziția în laptele fierbinte și amestecăm bine. Fierbem până compoziția se îngroașă, după care lăsăm să se răcească.
Mixăm spumă untul și îl încorporăm în porții mici în cremă. Mixăm până obținem o cremă netedă.
Pentru blat, mixăm albușurile spumă tare împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr.
Separat, mixăm gălbenușurile spumă împreună cu zahărul rămas. Încorporăm uleiul, biscuiții și nuca amestecată cu praful de copt. La final, încorporăm cu grijă și spuma de albușuri.
Transferăm compoziția pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, uniformizăm și coacem timp de 8-10 minute la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius.
După ce blatul se răcește, îl tăiem în două și umplem cu cremă. Decorăm cu frișca bătută spumă tare și cu ciocolata rasă.
Savurați cu poftă! Poftă bună!