Cheesecake de nota 10 – Rețetă rapidă și delicioasă – Prăjitură cu brânză dulce, banane și glazură de caramel
Ingrediente necesare pentru stratul cu banane:
- 2 linguri unt
- Un sfert cană zahăr brun
- 1 linguriță esență de vanilie
- 1 lingură esență de rom
- 3 banane
Ingrediente necesare pentru stratul cu brânză:
- 500g mascarpone ( sau altă brânză cremoasă )
- 4 linguri zahăr pudră
- 2 linguri unt
- 3 ouă
- 2 linguriță esență de vanilie
- 1 linguriță esență de rom
Ingrediente necesare pentru caramel:
- 1,5 căni zahăr
- Un sfert cană apă
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 1 cană frișcă lichidă
Ingrediente necesare pentru blat:
- 125 g biscuiți simpli
- Jumătate cană nuci pecan
- Un sfert cană unt
Pentru a măsura ingredientele am folosit o cană de 250 ml.
Mod de preparare:
Tapetăm baza unei forme rotunde cu hârtie de copt și ungem marginea cu unt. Învelim marginea exterioară cu folie alimentară deoarece vom pune forma în apă, iar apa nu trebuie să pătrundă în tort.
Pentru blat, mărunțim biscuiții și nucile pecan. Adăugăm untul topit, amestecăm foarte bine și transferăm în forma pregătită, formând un blat uniform.
Dăm forma la cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și coacem timp de 10-12 minute.
Pentru stratul cu banane, topim untul împreună cu zahărul, adăugăm vanilia, romul și, la final, rondelele de banane.
Amestecăm cu grijă ca să nu zdrobim rondelele, după care transferăm peste blatul rece din formă.
Pentru stratul cu brânză, mixăm bine mascarpone împreună cu zahărul, după care încorporăm și ouăle și untul. Folosim mixerul.
La final, încorporăm și vanilia și romul. Transferăm compoziția peste stratul de banane. Punem forma într-o tavă și umplem tava cu apă până aproape sus.
Dăm totul la cuptorul setat la 180 de grade și coacem timp de 30 de minute. După cele 30 de minute, setăm cuptorul la 160 de grade și mai lăsăm tortul în cuptor pentru încă 30-40 de minute.
Ulterior, scoatem tortul din cuptor și-l lăsăm să se răcească timp de 2 ore.
Pentru caramel, amestecăm apa cu zahărul și cu zeama de lămâie. Punem amestecul pe foc și fierbem până zahărul se caramelizează frumos. Luăm de pe foc, adăugăm frișca lichidă și amestecăm cu mare grijă.
Punem caramelul înapoi pe foc și mai fierbem pentru încă 5 minute din momentul în care dă în clocot.
Turnăm caramelul astfel obținut peste tortul rece. Dăm prăjitura la frigider peste noapte sau pentru câteva ore.
Savurați cu poftă! Poftă bună!