Există medici endocrinologi care prescriu pacienților cu boli ale tiroidei seleniu. Unele studii confirmă efectele benefice ale acestui mineral asupra glandei tiroide, mai ales în cazul tiroidei autoimune care este o afecțiune cunoscută și sub numele de tiroidită Hashimoto.
Persoanele care suferă de tiroidită autoimună prezintă niveluri foarte mari de anticorpi TPO, care atacă tiroida ca pe un corp străin. Acest atac constant cauzează inflamații și o distrugere graduală a foliculilor din glanda tiroidă.
Nu există nici un medicament capabil să reducă nivelul anticorpilor odată ce aceștia au crescut foarte mult. Medicul endocrinolog va solicita o ecografie a glandei tiroidei anual, împreună cu analizele hotmonului THS. Dacă THS are un nivel normal, atunci glanda tiroidă se încă se apără bine împotriva ataului anticorpilor, așadar în acest stadiu medicul nu va prescrie încă nici un medicament.
Tiroidită autoimună poate evolua spre hipotiroidism sau spre hipertiroidie. Când THS scade sau crește, se intervine cu medicamente pentru a corecta nivelul hormonilor.
Potrivit unui nou raport, suplimentele cu seleniu ajută la inhibarea producției de anticorpi TPO la persoanele cu tiroidă autoimună, inclusiv la cei cu niveluri bune ale seleniului seric.
Conform cercetătorilor francezi, de la Departamentul de Boli Endocrinologice și Metabolice , nivelul seleniului din corp are un impact important asupra dezvoltării de patologii tiroidiene.
Această legătură nu este una întâmplătoare: tiroida este organul cu cel mai mare conținut de seleniu per gram de țesut. Cele mai multe studii realizate pe acest subiect arată că suplimentarea cu seleniu are efecte benefice asupra sistemului imunitar și asta datorită faptului că acest mineral reglează producția de specii reactive de oxigen și a metaboliților lor.
În afară de faptul că reduce nivelurile anticorpilor anti-tiroidieni, seleniul reduce și inflamația și previne și daunele asupra țesuturilor tiroidei. De asemenea, îmbunătățește structura ecografică a tiroidei.
Conform unui studiu realizat de chinezi, seleniul protejează tiroida prin faptul că persoanele cu un nivel scăzut de seleniu din sânge au un risc mai mare de boli tiroidiene. Autorii studiului au arătat că ceaiul verde, care este bogat în seleniu, a avut cel mai bun efect în reducerea riscului de hipotiroidism, cu 38%, și de hipotiroidism subclinic, cu 45%.
Care sunt alimentele bogate în seleniu?
Pe termen lung, încă nu se cunosc efectele suplimentării cu seleniu. Așadar, nu este recomandat să luăm seleniu pe cont propriu, chiar dacă suferim de o afecțiune tiroidiană.
Dacă medicul nu recomandă suplimente cu seleniu, cel mai bine este să luăm acest mineral din dietă:
- Cod
- Ton
- Somon
- Carne de pui
- Ouă
- Nuci braziliene
- Carne de miel
- Carne de curcan
- Ovăz
- Orez brun
- Stafide
- Nuci
- Ciuperci
- Semințe de floarea-soarelui
Pentru a îmbunătăți nivelul seleniului, 1-2 nuci braziliene pe zi sunt suficiente.