Uleiurile esențiale de oregano și de cuișoare au devedit o activitate puternică antivirală împotriva unor virusuri ARN și ADN. În afară de parfumul lor plăcut, au și importante activități biologice.
Aceste uleiuri sunt folosite în tratamentul unui spectru larg de boli: diabet, Alzheimer, cancer, afecțiuni cardiovasculare, infecții cu patogeni rezistenți la antibiotice etc.
Medicamentele antimicrobiene, de sinteză, nu reușesc întotdeauna să inhibe / distrugă microbii împotriva cărora sunt folosite și au și o toxicitate acută, un potențial cancerigen și efecte negative asupra mediului înconjurător.
Aceste uleiuri esențiale sunt considerate o alternativă pentru controlul microorganismelor rezistente la medicamente și pentru combaterea bolilor infecțioase. Plantele medicinale au în compoziție compuși bioactivi care ar putea fi utilizați la crearea de medicamente antivirale.
Uleiuri esențiale – acțiune antivirală
O problemă importantă rămân afecțiunile virale și lipsa unor medicamente eficiente. Conform studiilor, există multe tipuri de uleiuri esențiale care au proprietăți antivirale și care pot inhiba diverse tipuri de virusuri: denga, polio, adeno, entero și virusul herpetic.
De exemplu, uleiul esențial de roiniță, de arbore de ceai australian, de cimbru și de eucalipt au demonstrat o activitate atiherpetică.
Alfa-cariofilenul este cel mai bun agent antiviral din uleiurile esențiale. De asemenea, triterpenii și sesquiterpenii au demonstrat efecte antivirale împotriva mai multor tipuri de rinovirus și virusuri herpetice.
Roinița a fost testată cu succes împotriva unui subtip al virusului aviar: a suprimat replicarea virusului însă eficiența ei a fost mai mare în combinație cu un medicament antiviral, Oseltamivir. Uleiul esențial de roiniță interacționează direct cu particulele virusului, astfel inhibând replicarea sa la diferite cicluri
Uleiurile esențiale de cimbru, isop, lemn de santal și ghimbir sunt utile și împotriva virusului herpetic 1 care este rezistent la Aciclovir.
Totodată, uleiurile esențiale au fost propuse și în tratamentul infecțiilor cu noul coronavirus. Au proprietăți imunomodulatoare, bronhodilatatoare, antioxidante și antiinflamatoare. Au capacitatea de a penetra ușor membranele vitale, datorită naturii lor lipofilice, ducând astfel la dezintegrarea lor. Conțin și numeroase substanțe fitochimice active, car acționează în sinergie.
Un alt beneficiu important este că aceste uleiuri acționează pozitiv asupra sistemului respirator: dilată bronhiile ș distrug pereții celulari ai mucusului. Până în prezent, au fost realizate doar câteva teste pe computer și in vitro în ceea ce privește eficiența uleiurilor esențiale împotriva virusului SARS-CoV-2.
Uleiurile esențiale de scorțișoară, eucalipt, bergamotă și cimbru au demonstrat activități antigripale, sub formă de vapori și inhalații.
Timolul și carvacrolul din oregano blochează intrarea virusului în corp
Uleiuri esențiale – dezinfectarea aerului
Aceste uleiuri pot fi difuzate și în casă pentru a dezinfecta aerul și pentru a preveni îmbolnăvirea.
- ulei esențial de bergamotă (antiinfecțios, antiviral)
- ulei esențial de scorțișoară (antimicrobian, dezinfectant aerian)
- ulei esențial de eucalipt (antimicrobian, previne infecțiile)
- ulei esențial de lavandă (antiinfecțios, imunostimulator, mucolitic)
- ulei esențial de mentă (antimicrobian, antiviral, purifică aerul)
Discussion about this post