Coada-șoricelului are o uriașă forță vindecătoare: are proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, antiseptice, hipoglicemiante, astringente, tonice, analgezice, hipotensive, anti-trombotice și emenagoge. Această plantă este în mod deosebit utilă femeilor și copiilor, ajutând la reducerea febrei, scurtând durata unei răceli sau gripe, calmând mâncărimile și iritațiile pielii și ameliorând crampele.
Recomandarea profesorului J.M. Scudder este de a folosi această plantă în bolile cronice ale aparatului urinar. Are efecte tonice asupra sistemului nervos și efecte bune asupra membranelor mucoase. Conform botanistului Richard Whelan, pentru un efect mai rapid în crampe, răni, inflamații sau febră, cel mai bun este ceaiul preparat din această plantă.
Totodată, pentru o acțiune mai profundă, recomandă tinctura pe perioade mai lungi: circulație deficitară, probleme menstruale cronice, tulburări intestinale cronice
Tinctură de coada-șoricelului
Tinctura este cea mai eficientă formă de extragere a substanțelor farmacologice din plante. Este mult mai puternică decât ceaiul sau alte preparate naturiste și are și un termen mai mare de valabilitate.
Metodă de preparare recomandată de terapeuta Maria Treben:
Se umple un borcan cu florile așezate lejer, până la gât. Se toarnă rachiu natural de fructe, de 40 de grade, până la gură, după care se închide borcanul ermetic. Se lasă la macerat timp de 2 săptămâni, într-un loc însorit sau cald, agitând borcanul zilnic. Ulterior, se strecoară lichidul într-o sticlă de culoare închisă și se păstrează la rece.
Doza recomandată este de 20-30 picături de 2 ori pe zi, diluate cu un pic de apă.
Important! Florile culese când arde soarele, de amiază, sunt mult mai bogate în principii active. Buchețelele legate se atârnă cu florile în jos pentru a se usca mai repede.
Indicații terapeutice
- Abces dentar
- Arsuri, plăgi cu puroi, eczeme zemuinde
- Ulcer varicos
- Hemoragii
- Bronșită, răceală
- Indigestie, dizenterie, dispepsie
- Dureri în gât
- Diabet
- Insuficiență hepatică
- Cistită, incontinență urinară
- Anorexie, colici
- Enterocolită gastrică
- Dischinezie biliară
- Hemoroizi
Potrivit studiilor de laborator, tinctura de coada-șoricelului este eficientă împotriva unor patogeni puternici precum bacillus subtillus, stafilococul auriu, E. coli, shigella flexneri, shigella sonnei și mycobacterium smegmatis
Discussion about this post