La Cafea
luni, mai 12, 2025
La Cafea
No Result
View All Result

Salcia, remediu naturist pentru durerile acute – Scoarța de salcie, “aspirina” din natură

Salcia este deseori folosită ca înlocuitor natural pentru aspirina sintetică, fiind un calmant natural pentru durerile acute. Are proprietăți antiinflamatoare, antifebrile și analgezice.

Această plantă are utilizări terapeutice milenare, iar tăblițele sumeriene care datează de 4.000 de ani atestă acest lucru. Este menționată între medicamentele antice cele mai de seamă din papirusul lui Eber, din Egipt. De asemenea, Hipocrate folosea pudra din scoarța de salcie pentru scăderea febrei și contra durerilor de cap și corporale.

Ce rol are salcia în dezvoltarea aspirinei?

Principala substanță activă din salcie care s-a dovedit răspunzătoare pentru efectele analgezice ale plantei a fost extrasă pentru prima dată, într-o formă pură, în secolul al 19-lea, de un chimist francez pe nume Henry Leroux.

Mai exact, savantul a extras 30 de grame de salicină din 1,5 kg de scoarță de salvie. Salicina este un precursor al aspirinei. Forma bioactivă a salicinei, acidul salicilic, a fost creat în 1838 de un chimist italian pe nume Raffaele Piria.

Acidul salicilic a început să fie sintetizat și comercializat în anul 1860, iar 30 de ani mai târziu, chimistul Hofman, de la compania Bayer din Germania, avea să descopere un ester acetilic pentru acidul salicilic.

În acest fel a apărut aspirina, care este unul din cele mai vândute medicamente din lume.

Spre deosebire de aspirină, salcia nu are efecte secundare

Odată cu dezvoltarea formelor sintetice de acid salicilic ușor accesibile publicului larg, scoarța de salcie nu a mai fost necesară.

Însă, scoarța de salcie are mai multe avantaje decât aspirina sintetică: nu are efectele secundare ale aspirinei, așadar nu irită mucoasa stomacului, nu provoacă sângerări și leziuni. Totodată, datorită conținutului de fibre, salcia încetinește absorbția salacinei și taninurile atenuează iritația asupra membranelor și previne astfel hemoragiile.

Salcia – proprietăți

Salcia menține un flux sanguin lin în corp, împiedicând coagularea sângelui. Are efecte antipiretice, analgezice și antiinflamatoare care se datorează conținutului de salicilat de metil și populină.

De asemenea, scoarța de salcie conține și principii amare, astfel având și efecte diuretice și răcoritoare. Reduce inflamația, fierbințeala și umflăturile cauzate de leziuni, artrită sau de un volum crescut al sângelui.

Salcia – Utilizări

  • Febră
  • Umflături
  • Dureri musculare
  • Dureri de cap
  • Iritații vezicale
  • Simptome de gripă și de răceală
  • Dureri articulare

Notă: nu funcționează la fel la toate persoanele sau în toate cazurile!

Salcia – Moduri de utilizare

Poate fi folosită inclusiv ca remediu de prim ajutor: datorită vitaminei C din conținut, salcia promovează vindecarea țesuturilor lezate. De asemenea, este utilă și în caz de începături de insecte, de umflături dureroase, arsuri, tăieturi sau alte leziuni, întrucât taninurile din conținut au efect antimicrobian și astringent.

Pentru o cataplasmă locală, scoarța sau frunzele se pot zdrobi. Tot din frunze și scoarța se poate face ceai, care se poate aplica pe regiunea afectată. Tinctura de scoarță de salcie se poate utiliza sub formă de frecții, însă nu pe răni deschise.

Conform botanistei Corinne Boyer, salcia ajută în caz de dureri de cap datorate unei izbituri la osul ochiului. Se face o fiertură de salcie de 5 minute care se aplică cu o compresă caldă pe cap iar durerea dispare în 5 minute, mărturisește dânsa.

Salcia poate fi eficientă și în dureri acute localizate în apropierea pielii: răni dureroase sau arsuri severe.

RECOMANDĂRI / SUGESTII

Noutăți

Biluțe rapide cu pișcoturi și iaurt

Noutăți

Rulouri fine cu cremă de vanilie

Noutăți

Clătite fine și delicioase

Noutăți

Cheesecake cu căpșuni (fără coacere) – Ușor și cremos, cu un blat crocant de biscuiți și o cremă fină de brânză

Noutăți

Fursecuri spirale – Desert jucăuș și delicios, cu aluat fraged în două culori – Crocante la exterior și ușor moi la interior

Noutăți

Tort Tiramisu cu piure de căpșuni – Un desert rafinat pentru momentele în care dorești un răsfăț deosebit

Discussion about this post

SUGESTII / RECOMANDĂRI

Noutăți

Biluțe rapide cu pișcoturi și iaurt

Noutăți

Rulouri fine cu cremă de vanilie

Noutăți

Clătite fine și delicioase

  • Termeni legali
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Change privacy settings
  • Privacy settings history
  • Revoke consents

Copyright 2022 © Toate drepturile rezervate

No Result
View All Result
  • Politică de confidențialitate
  • Politică privind fișierele de tip cookie
  • Termeni legali

Copyright 2022 © Toate drepturile rezervate